Jautā ārstam: Mazuļa mutes dobuma un zobiņu kopšana

07. Jun 2018, 11:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmo zobiņu nākšana ir ļoti gaidīts notikums mazulīša dzīvē, bet ļoti bieži dažādu vecāku pieredze, šo brīdi liek gaidīt ar bažām. Bērniņam tas ir solis loģisks solis attīstībā, vecākiem, apziņa, ka ar bērniņa attīstību viss ir kārtībā un bērniņš, vienkārši aug lielāks.

Par pirmajiem zobiņiem un mutes dobuma kopšanu stāsta ārste Irēna Putniņa

20180607112530-68797.jpg

Mutes dobuma kopšana nesākas tikai ar pirmā zobiņā izšķilšanos. Jaunā māmiņa ar speciāla uzpirkstenīša palīdzību vai tīru, mitru lupatiņu, mutes dobumu var sākt kopt jau, aptuveni nedēļu pēc mazulīša dzimšanas.

Kāpēc tas ir svarīgi? Bērniņam izveidosies pieradums šādai rituālai darbībai un vēlāk, vecākiem neradīsies liekas problēmas ar mazulīša zobiņu kopšanu.

Līdz ar pirmo zobiņu parādīšanos ir jāsāk par tiem arī rūpēties, pat tad, ja šķiet, ka ar vienu mazu zobiņu nekas nevar notikt un mazulītis tāpat, ēd, varbūt tikai mammas pienu un līdz piebarojumam vēl jāuzgaida!  Pirmie zobiņi ir jākopj un jādara tas divas reizes dienā. Vislabāk no rīta un vakarā.

Muļķīgs ir uzskats, ka piena zobiņi tāpat nomainīsies, tāpēc to kopšanai var nepievērst tik lielu vērību. Ja piena zobiņi netiek kopti, tas nozīmē, ka mazulīša mutē visu laiku būs infekcija!

20180607112620-14650.jpg

Pirmo zobu kopšanai vecāki var izvēlēties tam speciāli piemērotu zobu birstīti, arī tad, ja zobiņš ir tikai viens vai divi. Zobu kopšanai ir jāizmanto arī fluoru saturoša zobupasta, kuras daudzums vienā lietošanas reizē ir ne lielāks par rīsa graudiņu.

  • Kad bērniņš paaugās un kļūst lielāks, mēs mācām viņam pēc zobu tīrīšanas izskalot muti.
  • Ļaujam ar zobuburstīti darboties arī patstāvīgi,’
  • Kamēr mazulītis pats vēl zobiņu kārtīgi nevar iztīrīt, vecāki zobiņus pārtīra. Un kā iesaka bērnu pediatri – zobiņus pārtīrit vajadzētu bērniņam līdz pat 7, 8 gadu vecumam.
20180607112640-22939.jpg

Ir bērni, kuriem zobi iznāk nemanot, ir bērni, kuriem ir ļoti nepieciešami dažādi palīgmateriāli, lai mazajiem zobiņiem būtu vieglāk izšķilties. Šādos gadījumos var izmantot dažādus palīglīdzekļus:

  • Aukstumriņķi – parasti dažādu figūru rotaļlietas, kuras ir plānotas likšanai ledusskapī, lai atdzesētus tos dotu mazulītim zobu nākšanas laikā.
  • Silikona vai dabīgā kaučuka zoburiņķi – ar pumpiņām, ar reljefu vai pilnīgi gludi
  • Speciālas gumijas birstītes

Izmantojot šādus palīglīdzekļus ir jāatceras, ka tos pirms došanas mazulim vajadzētu arī kārtīgi nomazgāt!

20180607112709-46547.jpg

Pudeļu kariess – tā ir reāla, eksistējoša diagnoze ar kuru var saskarties arī bērni, kuri savā mūžā ne reizi nav saņēmuši ēdienu no pudelītes.

  • Tas ir cieši saistīts ar mutes dobuma kopšanu
  • Ir reizes, kad pudeļu kariess mazulim jau ir ģenētiski ielikts
  • Ja ēdina mazulīti ar pudeli, vecākiem bērnu ir jābaro, nevis jāiedod pudele rokās un jāatstāj, lai tas lēnā garā šo pudelīti iztukšo.
  • Vienmēr jārūpējas un jākopj pudelītes un regulāri tās jāmaina
  • Ja mazulītis lieto māneklīti, tas noteikti nedrīkst būt viens kopš dzimšanas līdz pat brīdim, kad māneklīti vairs nelieto. Tāpat kā ar pudelītēm, arī māneklītis ir jāmaina, lai mazinātu pudeļu kariesa risku.

Veseli zobi un smaidīgs mazulis kopā ar NUK - Izprotot dzīvi!  

 20180607112728-41046.jpg

Māmiņu klubs, 2018