Demogrāfs: bērnu pabalsti būs jāpalielina vēl

Demogrāfs: bērnu pabalsti būs jāpalielina vēl

07. Nov 2013, 17:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu pabalsti Latvijā būs jāpalielina vēl nākamos trīs līdz piecus gadus, pauda demogrāfs Ilmārs Mežs, kurš aktīvi piedalās diskusijās par valsts atbalsta politiku ģimenēm ar maziem bērniem un dzimstības veicināšanas pasākumiem.

Saeima pagājušajā naktī pieņēma 2014.gada budžetu, kas paredz minimālā bērnu kopšanas pabalsta paaugstināšanu līdz 120 latiem no 1.janvāra un iespēju saņemt vecāku pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam.

«Esmu priecīgs par panākto, bet šāds solis būs jāveic vēl turpmākos piecus gadus. Ja tas nenotiek šajos piecos gados, vēlāk kāpināt dzimstību būs neiespējami, jo potenciālo māmiņu skaits samazināsies,» paskaidroja demogrāfs.

Mežs uzsvēra, ka Latvija joprojām ieņem vienu no pēdējām vietām Eiropas Savienībā, cik daudz budžeta līdzekļu valsts atvēlē jauno ģimeņu vajadzībām. Ja turpina palielināt atbalstu, kā līdz šim, Igaunijas un Lietuvas līmeņa sasniegšanai nepieciešami trīs līdz pieci gadi.

Piemēram, Lietuvā ir izvēles iespēja palikt ar bērnu mājās līdz bērna divu gadu vecumam. Ja izvēlas mājās palikt gadu, vecāks saņem simt procentu no algas, ja divus gadus, tad pirmo gadu saņem 70% algas, bet otro gadu – 40%. «Mums summas pie otrās izvēles ir daudz, daudz pieticīgākas,» norādīja Mežs.

Atbalsts ģimenēm jāpalielina tuvākajos gados tāpēc, ka ir salīdzinoši daudz potenciālo māmiņu, jo augsta dzimstība Latvijā bija 80.gados, kas pēc tam krasi samazinās.

Svarīgi ir radīt apstākļus, lai ģimenes izšķiras par otro un trešo bērnu.

«Izskan viedoklis, ka ir nepareizi fokusēties uz bērna pusotra gada vecumu, bet to dara visa pārējā civilizētā pasaule – mēģina atvieglot jauno vecāku situāciju. Pēc tam, kad bērnam ir trīs, pieci un desmit gadi, arī var palīdzēt, bet mēs pieņemam, ka vairumā tad strādā abi vecāki,» sacīja Mežs.

Uz visiem bērnu vecākiem attiecas neapliekamā minimuma palielināšana par apgādājamiem, kas būs aptuveni desmit latu ieguvums par katru bērnu.

«Politiķiem var būt ļoti liberāla attieksme, ka katram pieaugušam ir pilnībā jātiek galā ar saviem bērniem pašam, bet tajā pašā «Vienotībā» [ko pārstāv arī labklājības ministre Ilze Viņķele] ir pietiekami daudz viedokļu, kas aizstāv eiropeisku solidaritāti, jo galu galā tas ir valsts ilglaicības interesēs, lai vairākumā būtu tagadējo iedzīvotāju pēcteči,» teica Mežs.

BNS

lauvinja lauvinja 08. Nov 2013, 09:08

Taisnība ir, ka normāli abiem vecākiem būtu jāatgiežas darba tirgū un jāspēj nodrošināt savus radītos pēcnācējus. Pieņemam, ka tiek izpildīta programma "minimums"-2 bērni (nerunājot nemaz par vairākiem) ir viens sīkums - iztikas minimums mūsu valstī šobrīd ir 178 Ls, ja katrs no vecākiem saņem minimālo algu, tad ģimenes ienākumi sastāda 330 Ls, bet ņemot vērā iztikas minimumu, tam vajadzētu būt 712 Ls. Tie, kuri saņem valstī vidējo algu katrs, var atļauties 2 bērnus maximums.

Kamēr cilvēki nesaņems normālu algu, ar kuru var dzīvot, nevis kaut kā nebūt eksistēt, tikmēr nevajag brīnīties, ka piedzemdēs 2-3 bērnus te LV, jo pabalsti būs normāli, bet pēc tam, nevarot bērnus uzturēt, brauks uz citām valstīm un cels ekonomiku tur! Ļoti ilgtspējīga pieeja, ļoti 😀

Saulite21 Saulite21 07. Nov 2013, 22:52

Tieši tā,bet pēdējā laikā viņi bieži runā pa algas paaukstināšanu! Tas ir iemesls, ka nu jau sāku mazāk pa viņiem lasīt,un klausīties,jo mani nervi bik dārgāki ir pa viņiem,tāpēc saudzēju😃.

Saulite21 Saulite21 07. Nov 2013, 21:42 Saulite21

Šī bija atbilde Marikenigsvale komentāram!

Saulite21 Saulite21 07. Nov 2013, 21:38

Pilnīg piekrītu!BET viņi to nedarīs. Vakar lasīju ka politiķi prasot palielināt algas,jo apģērbu nevarot atbilstošu nopirkt viņu amatam...

princesemince princesemince 07. Nov 2013, 21:20

Man atkal patiktu doma, ka sievietei par katru bērnu tiek samazināts darba laiks par 1 stundu dienā, nesamazinot algas likmi, kāda paredzēta par pilnu darba dienu. Tas reāli palīdzētu ģimenēm, jo sieviete varētu ieguldīt ģimenē gan finansiāli, gan emocionāli daudz vairāk. Ja nemaldos, UK ir sistēma, kad vientuļajam vecākam jāstrādā vien puse nedēļas, bet par otru pusi valsts maksā algas daļu. Varbūt kļūdos, bet tā esmu "garām ejot" ko dzirdējusi. Un tad mierīgi var atslābt par finansiālo pusi un par to, kurš audzinās bērnu, kamēr vecāki darbā - paliktu vairāk laika ģimenei.

07. Nov 2013, 19:19 _Agnese_

piekrītu!