Bēbīša miedziņš no 3  līdz 6 mēnešu vecumam

Bēbīša miedziņš no 3 līdz 6 mēnešu vecumam

16. Feb 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pagājušajā nedēļā noskaidrojām visu par jaundzimušā miedziņu, laiks doties tālāk un uzzināt ko vairāk par miegu bērniem līdz 6 mēnešu vecumam. Konsultē miega speciālists Juris Svaža.

Kas raksturīgs mazuļa miedziņam šajā laikā 

3 mēnešu vecumā bērni dienas un nakts laikā kopā guļ aptuveni 15 stundu, ieskaitot snaudas un garākus gulēšanas laikus.

Gulēšanas un dienas režīma izveide

„Parasti 4 mēnešu vecumā mazuļiem ir izveidojies stabils gulēšanas režīms ar miega un nomoda brīžiem, kā arī liela daļa bērnu noguļ visu nakti bez pamošanās,” bēbīšu miegu raksturo Juris Svaža.

Tomēr tas nenozīmē, ka ja Tavam mazulim miega režīms vēl nav tik regulārs, vajadzētu ieviest stingras gulēšanas normas noteiktos laikos, jo kā esam jau daudzkārt atgādinājuši, ikviens mazulis ir unikāls un individuāls.

Gulēšana visas nakts garumā

4 līdz 6 mēnešu vecumā liela daļa mazuļu spēj nogulēt visu nakti bez pamošanās. Šajā gadījumā „visu nakti” nozīmē 8 līdz 12 stundas. Izgulējusies mamma = laimīgs bērns, tāpēc mazuļa miega kvalitāte atstāj ietekmi arī uz Tavu pašsajūtu.

Miega speciālists mierina: „Ja bēbītis pašreiz neguļ 8 stundas bez pamošanās, Tu tāda neesi vienīgā. Šajā laikā līdz 6 mēnešiem ēdienreize  arī naktīs ir pavisam normāla, barošana naktī bērnam pēc sešu mēnešu vecuma vairs nav nepieciešama. Ja vecāki turpina mazo ņemt rokās, aijāt, apskaut, ucināt, ņemt gultā un barot, tas kļūst par negatīvu ieradumu.”

Pamostas naktīs... atkal..

Ja Tavs mazulis naktīs guļ ilgāku laiku, izbaudi to! Tomēr atceries, cik pēkšņi mazais sāka gulēt visas nakts garumā, tik pēkšņi arī viņš var sākt atkal mosties ik pēc pāris stundām nakts garumā.

Protams, tas iztraucēs arī Tavu nakts miegu, tomēr bēbītim ir savi iemesli. Iespējams, šajā laikā mazulis biežāk iziet sabiedrībā, iespējams, mazulis apgūst jaunas prasmes, piemēram, velšanos, tāpēc praktizēšanās var notikt arī naktīs,kas var pamodināt mazuli.

Kā izveidot labos miega paradumus

Māmiņu Klubs sagatavojis ieteikumus, kas palīdzēs Tavam mazulim labāk gulēt šajā laikā.

Izveido gulētiešanas režīmu un pieturies pie tā

Kad Tavs mazulis bija jaundzimušais, Tu zināji,ka laiks viņu likt gulēt, kad pamanīji miegainumu (acu berzēšanu, austiņu plēšanu un citi). Tagad, kad mazulis ir vecāks, lai ieviestu regularitāti, ieteicams ieviest regulārus gulētiešanas laikus dienas laikā, kā arī vakaros.

Tomēr jāatceras- ja draudzenes mazulis aiziet gulēt 20:00 vakarā, tad citi mazuļi var doties pie miera ap 22:00, kā arī došanos pie miera ietekmē māmiņas dienas režīms.

Ievies gulētiešanas laiku mazulim, kas ir piemērots Tavam mazulim un pieturies pie tā, cik vien tas ir iespējams. Ja Tev šķiet, ka bēbītis vēlas palikt nomodā pēc ierastā gulētiešanas laika, atceries- aktīva uzvedība vakaros var liecināt nevis par to, ka mazulis  vēlas palikt nomodā, bet, ka viņš ir pārguris.

Paturot prātā, ka mazulis nomodā parasti ir ne ilgāk 2 stundas, vari ieplānot snaudas un gulētiešanas brīžus.

„Ja mazulim ir grūti iemigt, mēģini iemiedzināt viņu agrāk, jo arī pārāk liels pārgurums var radīt grūtības iemigt un atpūsties,” atzīmē miega speciālists.

Izveido gulētiešanas rituālus

Ja vēl līdz šim neesi to izveidojusi, tagad ir labs laiks, lai sāktu veidot gulētiešanas rituālus, kas iekļatu vannošanos, pidžamiņas vilkšanu, pasakas lasīšanu un salda miedziņa novēlēšanu.

Mazuļiem patīk konsekvence un sevišķi tad, ja Tavam bērnam īpaši svarīga ir regularitāte, miega rituāli ir akūti nepieciešami.

Pamodini mazuli no rītiem 

No rītiem vari pamodināt mazuli, ja viņš pārāk ilgi guļ (ilgāk kā ierasti), lai palīdzētu noregulēt ikdienas pulksteni. Sekojot dienas un gulēšanas režīmam, bērnam arvien vairāk ieslēdzas iekšējais pulkstenis, tuvinot regulāram režīmam un radot ikdienā paredzamību.

Iedrošini mazuli iemigt pašam

Ikviens no mums- gan bēbīši,gan pieaugušie- nakts laikā pamostas vairākas reizes, kas variē no pāris sekundēm līdz pāris minūtēm. Pieaugušie spēj paši iemigt un no rīta varam to pat neatcerēties un arī dažiem mazuļiem tas notiek dabiski. Tomēr, ja tā nenotiek, šī prasme ir jāiemāca. Viens no paņēmieniem, kā to izdarīt, ir ielikt mazuli gultiņā, kad viņš ir gandrīz aizmidzis, tomēr joprojām saprot, kas notiek.

Ja mazulis iemigs pats savā gultiņā un naktī pamodīsies, viņš redzēs, ka ir turpat, kur aizmiga un mierīgi gulēs tālāk. Bet, ja mazais aizmigs māmiņai uz rokām un tiks ielikts gultiņā, naktī, pamostoties viņš nespēs iemigt, jo bērns meklēs to pašu vidi, kur iemiga,t.i., māmiņas rokas.

Kā jūsmājās notiek mazuļa iemidzināšana šajā vecumā?

 

Viss par mazuļa miegu no dzimšanas līdz gada vecumam