VIDEOatbildes uz māmiņu jautājumiem par potēm

17. Dec 2012, 09:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par vakcīnām pret rotavīrusu infekciju, gripu, ērču encefalītu, vējbakām un potēm, no kurām vecāki atsakās, informē Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses pasākumu departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Kāpēc valsts kompensē encefalīta vakcināciju tikai atsevišķos reģionos?

  • Latvijas novadi un pilsētas iedalās zemas, vidējas un paaugstinātas bīstamības zonās, kurās saslimt ar ērču encefalītu ir lielāka iespējamība.
  • Ārsti ziņo par katru saslimšanas gadījumu, Slimību un profilakses kontroles centrs reģistrē visus gadījumus, sadala pa novadiem un līdz ar to ir iespējams noteikt teritorijas, kurās saslimstība ir visaugstākā.
  • Izvērtējot inficēšanās risku, tiek izveidots arī saraksts ar novadiem, kuros, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem „Vakcinācijas noteikumi” bērnivar saņemt vakcīnu pret ērču encefalītu bezmaksas.
  • Bērni –bāreņi, neskatoties uz dzīvesvietas adresi, vakcināciju saņem par velti.

Vakcīna pret rotavīrusu infekciju

Epidemioloģiskās uzraudzības dati liecina, ka zarnu infekcijas slimības gadījumu skaits pieaug. Visvairāk gadījumu ir tieši pirmajos divos dzīves gados, kas lielākoties ir saistīts ar rotavīrusu infekciju. 3000- 4000 gadījumu gadā, kas reģistrēti tikai stacionētajiem bērniem. Pirmo 3 gadu laikā, iespējamība saslimt ar rotavīrusu infekciju un ārstēties slimnīcā ir 8 bērniem no 100 piedzimušajiem. Pārējie bērni ārstējas mājās. Visi bērni līdz 5 gadu vecumam vismaz reizi noteikti ar to saslimst.

Efekts vakcīnai ir līdz 98% pret smagām klīniskām saslimšanām, līdz 87% - no saslimšanas vispār. Vakcīna visvairāk iedarbojas uz biežāk sastopamajiem rota vīrusiem ES.

Atceries: Jāievēro higiēnas nosacījumi, kā arī jāvakcinējas. Vakcinējoties pret rotavīrusu infekciju higiēnas nosacījumi jāievēro, jo ir arī citi infekcijas slimības izraisītāji

Vakcīna pret gripu

Bērniem no 6 līdz 23 mēnešiem tiek kompensēta 50% apmērā.

Vakcinēties noteikti vajag, jo bērniem ir visaugstākā saslimstība ar gripu un liels komplikāciju attīstības risks!

Vislabāk vakcinēties rudenī, vismaz 2 nedēļas pirms epidēmijas sākšanās, un arī epidēmijas laikā to var darīt, jo efekts iestājās 2 nedēļu laikā, bet epidēmija ilgst 8 – 10 nedēļas .

Potes, no kurām vecāki biežāk atsakās

Vējbakas – 4%, pret dzemdes kakla vēzi – 14%, daudz retāk bet atsakās arī no citām vakcīnām (līdz 2%).

No potēm atsakās vecāki, jo:

  • Viņiem ir maz informācijas no profesionāliem, ģimenes ārstiem
  • Viņi paļaujas uz neizpētītu informāciju plašsaziņas līdzekļos, t.sk. internetā
  • Viņiem ir zinātniski nepamatota informācija, kas ir pat bieži dezinformējoša

Skarbā statistika: 10 sievietes katru mēnesi mirst no dzemdes kakla vēža, un slimība ir novēršama tieši ar vakcināciju.

Vējbakas labāk izslimot vai vakcinēties?

Viedokļi jābalsta uz pierādījumiem. Pirms vakcinācijas uzsākšanas saslimšana bija ļoti augsta, sevišķi starp 4 gadu veciem bērniem.

200-300 bērni katru gadu ārstējās stacionārā, jo tika pie smagiem ādas sastrutojiemiem, pneimonijas un citām komplikācijām.

Paredzēt to, kuram no bērniem būs komplikācijas, nav iespējams. Tāpēc ar pirmo poti izdevies samazināt saslimstību pat 2 reizes.

Ja atteikumu skaits būtu mazāks un līdz ar to vakcinācijas aptvere lielāka, var cerēt, ka pēc 5 gadiem šādas slimības vispār pie mums vairs nebūtu.

Vairāk par vakcīnām vari uzzināt Slimības profilakses un kontroles centra mājaslapā!

Māmiņu Klubs

Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests informē par valsts apmaksātiem veselības pakalpojumiem bērniem

20121130105302-18140.jpg

Ipad un Iphone videoierakstu skaties šeit!

Eksperts

Jurijs Perevoščikovs

LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs
Jurijs Perevoščikovs Vecāku skolā