Ārstējam iesnas pareizi

28. Dec 2012, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā pareizi ārstēt iesnas? Uz šo jautājumu atbildi sniedz Veselības mājas "Olīva" otorinolaringologs (ausu, kakla deguna ārsts) Dr. Līga Logina.

Lai gan speciālisti mēdz teikt,ka iesnas pāries pašas no sevis, tik vieglprātīgi pret to nevar izturēties.

Kā ārstēt iesnas pareizi:

  • Mitrini deguna gļotādu
  • Pēc iespējas retāk izmantoj iesnu atsūcējus
  • Izmanto pilienus tikai aizlikta deguna gadījumā
  • Ieilgušu iesnu gadījumā dodies pie ģimenes ārsta vai pediatra, kurš izvērtē, vai nav jādodas arī pie LORa.

Mitrini deguna gļotādu ar jūras ūdeni!

Jūras ūdens ir visbiežāk lietotais līdzeklis, ar ko tīra deguna gļotādu un tas var tikt uzskatīts kā profilaktisks līdzeklis, kas palīdz degunam justies labāk un atbrīvoties no sausuma sajūtas. Tā kā deguna gļotādai ir jādarbojas pašai, katru dienu to speciāli mitrināt nevajadzētu, bet to vajadzētu darīt tikai tad, kad sākas apkures sezona, kad ir iesnas vai jūtami sausa deguna gļotāda.

Maziem zīdainīšiem vislabāk izvēlēties jūras ūdeni, kas izsmidzinās viegli, bet apsmidzina plašāku laukumu. Vislabāk izvēlēties maza izmēra aerosolu, kura uzgali nevis liek nāsī, bet gan klāt pie deguna.

Lai panāktu vēlamo efektu, jāiepūš ir vairākas reizes, jo pūšot pa vienai reizei katrā nāsī pat trīs reizes dienā, vēlamā efekta nebūs. Jūras ūdens var palīdzēt arī akūtu iesnu gadījumā, kad adenoīdi pārklājas ar gļotām.

Kad nekas vairs nelīdz...

Reizēm pēc ilgstošas slimošanas ar iesnām, jādodas pie ausu, kakla un deguna ārsta, tiekot galā ar komplikācijām. Pie LORa parasti nonāk pacienti parasti tad, kad ģimenes ārsts īsti vairs nezina, ko ieteikt, vai arī ir jau citi simptomi – galvassāpes, bronhīts vai citi simptomi.

Visbiežākās iesnu komplikācijas ir:

  • Vidusauss iekaisums,
  • Deguna blakusdobuma iekaisumi,
  • Ilgstošs klepus.
Kas notiek pie ausu, kakla un deguna ārsta:
  1. Tiek izmeklēts bērns un apskatīts deguns, izvērtēts deguna gļotādas stāvoklis. Vesela deguna gļotāda ir viegli rozā, labi redzamas ir deguna ejas, gļotāda nav satūkusi.
  2. Tiek izvērtēts rīkles stāvoklis- tiek skatīts, vai gļotāda ir apsārtusi, vai parādās kādi izdalījumi, kas notek gar rīkles mugurējo sienu.
  3. Tiek izvērtēts ausu stāvoklis – tiek pārbaudīts bungplēvītes stāvoklis, vai tā nav sabiezējusi, vai tajā nav šķidrums.
  4. Tiek nozīmēta ārstēšana vai nepieciešamās procedūras.
Būsim veseli!

Māmiņu Klubs

Videosarunu vada Kristīne Damškalne

Videotranslāciju piedāvā

20121122135650-75370.jpg

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Iphone un Ipad ierakstu skaties šeit!

princesemince princesemince 28. Dec 2012, 10:06

Runājot par deguna mitrināšanu ar jūras ūdeni, vai varētu lūgt kāda speciālista viedokli, cik ilgi apkures sezonā drīkst diendienā mitrināt bērnu un pieaugušo deguna gļotādu ar šiem līdzekļiem?