Ar katru gadu pieaug bērnu traumatisms

Ar katru gadu pieaug bērnu traumatisms

27. May 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kopš 2010.gada ar katru gadu pieaudzis to bērnu skaits, kas Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) nonāk ar dažādām mājas apstākļos, brīvā dabā, skolā vai citviet gūtām traumām.

BKUS Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs un Rīgas Stradiņa universitātes profesors Aigars Pētersons akcentēja, ka pagājušajā gadā ārsti cēla trauksmi, ziņojot par to, ka BKUS diennaktī nonāk 100 mazie pacienti ar akūtām problēmām, bet šodien šis skaits jau ir vēl lielāks - 130 bērni diennaktī, kas guvuši dažādas traumas.

Palīdzības sniegšana slimnīcā nonākušiem 100 bērniem jau kļuvusi par ikdienas situāciju, norādīja ārsts.

BKUS dati liecina, ka 2010.gadā palīdzība tika sniegta 16 263 bērniem ar dažādām traumām vecumā līdz 18 gadiem, 2011.gadā - 19 144 bērniem, savukārt 2012.gadā pēc palīdzības vērsās 19 706 bērni.

"Šogad statistika būs vēl bēdīgāka. Un šie skaitļi ir uz fona, ka demogrāfiskā situācija mums nepieaug, kā arī daudzi bērni aizbraukuši līdzi saviem vecākiem uz dzīvi ārzemēs. Gadā mums piedzimst aptuveni 19 000 bērnu. Lai arī bērnu skaits mums samazinās, bērnu traumatisma līkne kā raķete iet augšā," šodien žurnālistiem sacīja Pētersons.

Visbiežāk smagas traumas bērni gūst, krītot no šūpolēm un līdztekām. Īpaši maziem bērniem līdz piecu gadu vecumam patīk šūpoties, taču mēdz būt gadījumi, kad viņi no šūpolēm izkrīt. Daudzviet vēl ir saglabājušās šūpoles ar metāla plāksnēm, kas bērniem var radīt smagas traumas. Savukārt pie līdztekām, kur pamatnē izmantots nevis kāds mīksts materiāls, kas krišanas gadījumā mazina traumas bīstamību, bet gan asfalts, bērns arī var gūt nopietnas galvas traumas.

Pētersons uzskata, ka ir jāapseko bērnu spēļu laukumi un ir jāizveido datubāze, lai zinātu, cik no rotaļu laukumiem ir droši bērniem, taču to nevar panākt bez pašvaldību un privāto investoru iesaistes.

"Latvijā nav bērnu traumu reģistra, līdz ar to nav zināms, cik procentuāli liels skaits bērnu gūst traumas spēļu laukumos. Latvijā bērnu drošība ir zelta cenā. No mums visiem ir atkarīgs, vai bērni būs veseli," akcentēja Pētersons.

Jau ziņots, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pēdējos trīs gadus ieguldījis milzu darbu, lai apsekotu Latvijas bērnu spēļu laukumus, balstoties uz ko centrs tagad izstrādājis vadlīnijas bērnu spēļu laukumu valdītājiem un apsaimniekotājiem par drošuma prasībām bērnu spēļu laukumiem publiskai lietošanai.

Izstrādās vadlīnijas ietver norādījumus, kā izvēlēties drošuma prasībām atbilstošu aprīkojumu, ieteikumus laukumu projektēšanai un izstādīšanai, kā arī rekomendācijas bērnu spēļu laukuma pārbaudei un apkopei. Izstrādāto vadlīniju mērķauditorija ir spēļu laukumu iekārtu valdītāji, kas piedāvā publisku iekārtu lietošanu, - pašvaldības, apsaimniekotāji un komersanti, kā arī vadlīniju mērķauditorija ir šo iekārtu ražotāji.

Aila Ādamsone 
LETA
lauvinja lauvinja 27. May 2013, 10:05

Nekādas vadlīnijas par drošiem rotaļlaukumiem nepalīdzēs, kamēr vecāki ļaus saviem mazajiem mīluļiem izmantot rotaļlaukumus bez pieskatīšanas un stutēs uz atrakcijām, kas paredzētas lielākiem bērniem - apdraudod gan mazos, gan palielinot traumatisma risku, ka kāds lielāks negribot mazo līdz ar zemi nolīdzinās dauzoties.