Uzzini, kā novērst ādas apsaldējumu risku!

Uzzini, kā novērst ādas apsaldējumu risku!

16. Sep 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna ādiņa ir īpaši jutīga, tādēļ laikā, kad gaisa temperatūra arvien pazeminās, pret to jāizturas sevišķi saudzīgi. Dermatoloģe Džuljeta Ulmane atklāj, kādi ir piemērotākie līdzekļi, kurus lietot, lai pasargātu sava mazā ādu no apsaldējumiem! 

Vēlā rudenī un ziemā bērna ādai visbīstamākā ir zemā gaisa temperatūra un mitrums, kas var veicināt apsaldējumu rašanos.

Dermatoloģe atklāj, ka visbiežāk tie rodas roku, kāju un sejas ādai, tādēļ šīm ķermeņa daļām jāpievērš pastiprināta vērība!

„Lai no apsaldējumiem pasargātu bērna rociņu un kājiņu ādu, ļoti svarīgi parūpēties par to, lai šīs ķermeņa daļas būtu pietiekami silti apģērbtas. Savukārt sejas ādu no apsaldējumiem var pasargāt, izvēloties piemērotus ādas kopšanas līdzekļus!

Sejas ādas kopšana

„Tad, ja sava bērniņa ādas kopšanā izmanto kādus kosmētiskos līdzekļus, ziemas laikā jāizvēlas biezākas konsistences un treknākus krēmus vai ziedes. Vislabāk, ja izvēlētie produkti paredzēti tieši bērnu ādas kopšanai!

Vēl aukstajā laikā iesaku izmēģināt ādas kopšanas līdzekļus, kas paredzēti lietošanai ziemā. Tie pārsvarā satur aļģu ekstraktus, kas uz bērna ādas neļauj veidoties ledus kristāliņiem. Tie ādai ir visbīstamākie, jo brīdī, kad mazuļa āda ir uzkarsusi, nokļūstot aukstumā uz tās veidojas tāda kā ledus kārtiņa un rodas apsaldējumus,” skaidro dermatoloģe.

Tad, ja pirms došanās ārā, uz mazuļa atklātajām ķermeņa daļām uzklāsi šādu aizsarglīdzekli, iespējamība, ka veidosies apsaldējums, ir minimāla, jo tas palīdz sabalansēt apkārtējās vides un ādas temperatūru!

Tad, ja šāda, īpaša ādas kopšanas līdzekļa nav, speciāliste iesaka izvēlēties biezākas konsistences līdzekli, piemēram, kādu no aptiekās iegādājamajām ziedēm.

Tā veidos aizsargslāni, līdz ar to mitrums no ādas neiztvaikos un uz bērna sejiņas neveidosies bīstamā ledus kārtiņa.

Kā atpazīt apsaldējumu?

Īpaši uzmanīgiem jābūt brīdī, kad atrodoties aukstumā, uz bērna ādiņas veidojas balti pleķi! Tad, ja mazuļa vaidziņi iekrāsojas rozīgi, par to gan nav jābažījas. Savukārt baltu pleķu veidošanās ir nopietna pazīme, kas liecina par apsaldējuma veidošanos!

Tad, ja redzi, ka tava bērna ādiņu klāj gaiši pleķi, sniedzot pirmo palīdzību, tos vari viegli pamasēt. Jāatceras, ka mazuļa vaigus nedrīkst berzēt, bet gan regulārām kustībām, ādiņu nestaipot, to pamasēt, lai atjaunotos asinsrite.

Māmiņu Klubs

Kā tu aukstajā laikā rūpējies par sava bērniņa ādu?