Padomi veiksmīgai zīdīšanai

Padomi veiksmīgai zīdīšanai

04. Nov 2012, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tā kā pirmajās dienās pēc bērna piedzimšanas tiek likti veiksmīgas un harmoniskas zīdīšanas pamati, mātes miers un vecmātes un/vai medicīnas darbinieku norādījumi ir ļoti svarīgi.

Arī tēviem nebūtu jāpaliek malā, bet gan jāatslogo māte un jādod viņai spēks!

Agri sākt

Vesels jaundzimušais jāpieliek pie krūts iespējami ātrāk pēc piedzimšanas.

Nepiebarot

Saražotā piena daudzumu nosaka tas, cik daudz bērns izdzer. Tāpēc piena ražošana uzreiz samazināsies, ja sāksit piebarošanu. Piebarošana ir nepieciešama tikai tad, ja bērns ir zaudējis vairāk nekā 10% sava dzimšanas svara.

Sagatavošanās piena „plūdiem”

Strauja piena veidošanās 3. vai 4. dienā pēc dzemdībām var radīt sastrēgumu krūtīs. Siltā ūdenī samērcētas kompreses, kas uzliktas krūtīm pirms zīdīšanas, ļaus pienam vieglāk tecēt. Arī vēsa biezpiena komprese vai silta duša var sniegt atvieglojumu.

Pareizs ķermeņa stāvoklis

Bērnam mutē jāpaņem viss krūtsgals. Bērna vēders atrodas pie mātes vēdera; bērna ausij, plecam un gurnam jāatrodas apmēram vienā līnijā.

Padoms

Lūdziet, lai tuvinieki ir saprotoši, un pirmajās dienās nepieņemiet viesus. Tas rada stresu un var nelabvēlīgi ietekmēt piena veidošanos. Baudiet pēc iespējas vairāk miera. Atgūstiet miegu, kuru neizgulējāt naktī.

Tikai zīžļāšana veicina savainojumu rašanos!

Kad bērns sāk „rotaļāties” ar krūtsgalu, iebīdiet mazo pirkstiņu starp krūtsgalu un bērna mutes kaktiņu, lai viņš atlaistu krūtsgalu.

Zīdīšanas ilgums

Sākumā lieciet bērnu pie katras krūts apmēram 5–7 minūtes, lai veicinātu piena izdalīšanās refleksu. Atkarībā no bērna izsalkuma un zīšanas stipruma zīdīšana var ilgt no 10 līdz 40 minūtēm.

Zīdīšana pēc vajadzības

Zīdot jaundzimušais drīkst ēst un viņam jāēd tik ilgi un tik bieži, cik viņš grib.

Bet – ne vienmēr, kad bērns raud, viņš ir izsalcis; var būt citi iemesli, piemēram, vēdergraizes, vajadzība pēc maiguma, garlaicība vai nogurums – tāpēc krūti no jauna piedāvājiet ne ātrāk kā pusotru stundu pēc pēdējās ēdienreizes.

Izvairīšanās no piena sastrēgumiem

Ja krūtī ir sataustāmi sacietējumi, piena plūsmu var atvieglot ar siltām kompresēm un piena pārpalikumu „izmasēt”, izmantojot masāžas eļļu.

Pareiza ēšana, paužu ievērošana

Sabalansētam uzturam jāsatur 600–800 papildu kalorijas (ja ir dvīņi – apmēram 1300 kcal) dienā, kā arī 6–8 glāzes (apmēram 2 litrus, sākumā nedaudz vairāk) šķidruma. Nepatikšanas, stress un pārgurums var negatīvi ietekmēt piena veidošanos.

Māmiņu Klubs