Kāpēc bērni griež zobus?

Kāpēc bērni griež zobus?

14. Apr 2012, 09:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpinot Māmiņu Kluba RU portālā publicēto SuperBēbītes mammas Annas vēstulē pausto problēmu par stomatītu, kas bērnam ir jau otro mēnesi, komentārus sniedz stomatoloģe Viktorija Artemenko.  

 

Tagad parunāsim par to, kāpēc bērni griež zobus.

 

Zobu griešana saucas Bruksisms. Šāda parādība ir ļoti izplatīta un ir radījusi pat strīdus starp speciālistiem. Neskatoties uz to, ka ir uzrakstīti daudzi raksti, grāmatas un rekomendācijas, tāda vienota viedokļa un risinājumu tomēr nav.

 

Tomēr ir pamata pieņēmumi, kas ir jāzina:

 

- Zobu griešanai nav zinātniska pamatojuma.

 

- Zobu griešana – tā ir norma! Satraukumam būtu jāparādās tad, ja zobu griešanas nav, jo noteiktā bērna attīstības posmā zobu griešana runā par nervu sistēmas attīstību. Dienas laikā bērnā sakrājas daudz dažādu stresa situāciju: iemaņas, zināšanas, sapratne un naktī smadzenes pārstrādā jauniegūto informāciju.

 

-   Zinātnieki muti sauc par stresa vārstuli. Pagriez zobus, un stress pazudīs kā nebijis.

 

Uztraukties par to nav vērts, jo ir izmeklējumi, kuros tika atrasta šī saikne starp zobu griešanu un stresu, tāpēc ir vērts vērst uzmanību uz bērna stāvokli. Iespējams, ka stress bērnu dārzā vai mājās, vai arī multfilmu un trokšņu radīts stress ir tas, no kā viņš ar zobu griešanas palīdzību mēģina atbrīvoties. Pamēģiniet bērnam veltīt vairāk uzmanības, samazinot faktorus, kas varētu stresu veicināt.

 

Ja nemiers nepāriet, parādiet bērnu neirologam.

 

Viktorija Artemenko

Tel. 29453957

princesemince princesemince 20. Jun 2011, 15:42

jā, arī mums daktere novērsa bažas par spalīšiem, pasakot, ka zobus griežot emocionāli bērni. kā mums bērns sāka naktīs gulēt bez mošanās, sāka griezt zobus - acīmredzot tā dienas emociju izlādēšana/izdzīvošana vēl joprojām notiek, tikai nu tas ir bez skaļas raudāšanas naktī.