Gabalēšana kā jauna pirmā piebarojuma metode

Gabalēšana kā jauna pirmā piebarojuma metode

25. Oct 2012, 09:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neskatoties uz to, ka Latvijā par pirmo piebarojumu iesaka izvēlēties vienmērīgas konsistences biezenīti, gabalēšana ārzemēs ir pavisam ierasta un populāra metode, kas drošā, vieglā un interesantā veidā ļauj barot mazuli.

Lielākā daļa uzskata, ka pirmais piebarojums jāuzsāk ar dažādiem biezeņiem, ko ar karoti ieliek mazuļa mutē. Tomēr lielākoties pirmais mēģinājums ir neveiksmīgs, jo bērns īsti nesaprot, kas tagad ir jādara, jo pie mammas krūts nekas vairāk par zīšanu nebija jādara. Tātad šie mēģinājumi pabarot mazuli turpinās līdz kāds padodas.

Bērna vadīta ēšana ir citāda. Tas ir veids, kā iepazīstināt mazuli ar pieaugušo pārtiku, kas ļauj bērnam pabarot sevi pašam – bez karotes un bez biezenīšiem. Bērns maltīšu laikā sēž kopā ar pārējiem ģimenes locekļiem un pievienojas, kad viņš ir gatavs. Gabalēšanas pamatnoteikums ir tas, ka vecāki piedāvā ēdienu, kas izmēra un formas ziņā ir tāds, ko bērns var noturēt rokās un ēst ar pirkstiem, izvēloties, ko tieši ēst, cik daudz ēst un cik ātri ēst.

Vai mans mazulis prot tā ēst? Protams! Visi veseli mazuļi to prot! Viņiem nevajag vecākus, lai izlemtu, kad sākt ēst piebarojumu un viņiem nav jāēd ar karoti! Vecākiem vienkārši jādod iespēja ēst pašiem.

Gabalēšana ļauj bērniem izaugt par pārliecinātiem, prasmīgiem un laimīgiem ēdājiem.

Kāpēc ir vērts izmēģināt gabalēšanu?

Gabalēšana ir balstīta uz veidu, kā bērns attīstās pirmajā dzīves gadā:

-         Pasaules Veselības organizācija rekomendē, ka zīdaiņiem līdz 6 mēnešu vecumam jāsaņem vien mātes piens vai mākslīgais piena maisījums, jo līdz tam bērna imūnsistēma un gremošanas sistēma nav gatava pieaugušo pārtikai.

-         Vesels 6 mēnešus vecs mazulis ir spējīgs paņemt rociņās ēdiena gabalu, ielikt mutē un košļāt to.

-         Bērni sāk virzīt ēdienu uz muti, kad viņš attīstībā tam ir gatavs – kad viņa imūnsistēma un gremošanas sistēma ir nobriedusi, lai uzņemtu citu pārtiku. Visbiežāk tas tā arī notiek- ap mazuļa 6. dzīves mēnesi.

Gabalēšana nav jauna metode

-         Daudzi vecāki ar diviem vai vairākiem bērniem atklājuši, ka bērns prot sevi pabarot pats pavisam nejauši- kad bērns pats sev palīdzot, ņem ēdienu no kāda cita šķīvja.

-         Jau gadiem ilgi vecāki tiek iedrošināti dot mazuļiem ēdienu rokās, lai attīstītu košļāšanas spējas. Tomēr lielākā daļa uzskata, ka kā pirmo piebarojumu mazulim jāpiedāvā biezenis pirms piedāvāt ar pirkstiem ēdamas lietas. Tomēr bērni, ēdot vienmērīgas konsistences biezenīti no karotes, neattīsta savas košļāšanas prasmes. Lai tās attīstītu, vislabāk ir dot mazulim kaut ko košļāt.

Ēšana ar karoti vienkārši nav nepieciešama

-         Nav izdarīts neviens pētījums, kas uzskata barošanu ar karoti par labāko veidu, kā iepazīstināt ar pieaugušo pārtiku. Vairāk šo metodi izmantoja tie vecāki, kuru mazuļiem 3 vai 4 mēnešu vecumā bija nepieciešams papildus piebarojums. Tiesa, 3 vai 4 mēnešu vecumā bērns nav spējīgs pats ielikt ēdienu mutē.

-         Sešos mēnešos lielākā daļa bērnu ēdinās paši sevi, ja viņiem tiks dota šāda iespēja – nav nepieciešams barot ar karotīti.

Vai bērni neaizrijas?

-         Ar šo metodi ēdinātiem bērniem nav lielāks aizrīšanās risks kā iepazīstinot bērnu ar piebarojumu pēc citām metodēm. Kā jau iepriekš minēts, 6 mēnešus vecs mazulis ir spējīgs ielikt gabaliņu mutē un to sakošļāt.

-         Pieaugušajiem un bērniem ir daudz lielāka iespējamība aizrīties, ja kāds cits viņus baro, jo viņi nespēj kontrolēt, kas nonāk viņu mutē. Izmantojot gabalēšanas metodi, bērns pats visu kontrolē.

Galvenie drošības principi, pielietojot gabalēšanas metodi ir:

  • Bērnam jāsēž taisni
  • Bērnam nedrīkst dot augļus, kur ir kauliņš, piemēram, ķirsis
  • Tikai bērns pats drīkst likt ēdienu sev mutē
  • Ēdot bērnu nedrīkst atstāt vienu

Avots: www.baby-led.com 

Vai Tu savam mazulim ļauj pašam ieturēt maltīti, ņemot to rokās? No kāda vecuma Tavs mazulis iepazina pirmo piebarojumu? Vai Tevi interesētu plašāks šīs tēmas apskats?