Tavs bērniņš ir lēnīgākas dabas? Ieteikumi, kas palīdzēs ikdienā

Tavs bērniņš ir lēnīgākas dabas? Ieteikumi, kas palīdzēs ikdienā

13. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iespējams, tu esi to vidū, kuru bērniņš ir lēnīgāks - viņam visu patīk darīt lēnāk, nesteidzīgāk nekā citiem. Atrast pieeju šādam bērnam, kad mūsdienās viss rit ļoti straujā tempā, ir grūti, taču ļoti svarīgi, lai attiecības ar bērnu un arī viņa attīstība būtu harmoniska.

Ko tu čammājies? Kāpēc tu nevari ātrāk? Kāpēc man visu laiku tevi jāgaida? Šāda veida frāzes bērni dažkārt dzird no savām mammām, ģērbjoties no rīta bērnudārzam, ejot pastaigā. Šāda pieejam mazā cilvēka audzināšanā ir nepareiza, jo mammai jāsaprot, ka bērnu vada nevis kaprīzes un vēlme sabojāt vecākiem dienu, bet gan viņa iekšējais bioritms un apkārtējās pasaules uztvere.

Vecāku uzdevums ir to saprast un cienīt bērna iekšējo pulksteni. Tiklīdz to sapratīsiet un sāksiet rēķināties ar bērna interesēm, uz labu mainīsies arī jūsu dzīve. Atliek vien nedaudz pavērot savu bērnu, pievērst uzmanību tam, kā viņš tiek galā ar sarežģītākajiem uzdevumiem, un jau drīz saskatīsi pazīmes, kas raksturo viņa rutīnu un palīdzēs vairot pozitīvo ikdienā.

Kāpēc mans bērns ir lēnīgāks?

  • Lēnīgums agrīnā vecumā vairumā gadījumu rodas nepietiekamas sīkās motorikas attīstības dēļ. Piemēram, mazais ķipars nevar tik prasmīgi aizpogāt jakas podziņas vai arī aizšņorēt apavus, tāpēc vecāki pastāvīgi to cenšas izdarīt viņu vietā. Tādējādi bērns zaudē pašapziņu un cenšas izvairīties no šādiem darbiņiem, lai tikai vecāki kārtējo reizi nedusmotos. Šis vecums ir īslaicīgs, tāpēc netraucē bērnam attīstīties viņa ritmā un ļauj darboties pašam.
  • Starp citu, bērna lēnīgumu var ietekmēt arī priekšlaicīgas dzemdības vai arī grūtas dzemdības. Šādā gadījumā ieteicams konsultēties ar ārstiem - speciālistiem.
  • Viss var būt arī pavisam vienkārši - iespējams, tavs bērns ir dzimis flegmatiķis. Tev to vajag pieņemt un apzināties, ka dzīvē viņš visu darīs lēnāk, taču no citiem viņš var atšķirties ar analītiskāku domāšanu, varbūt arī lielāku piesardzību, kas, atkarībā no viņa izvēlētā dzīves ceļa, viņam var palīdzēt arī nākotnes profesijā.
  • Sen aiz muguras tie laiki, kad visiem obligāti vajadzēja būt labročiem un kreiļi tika pārmācīti, lai tikai visu darītu ar labo roku. Ja tomēr tavs bērns ir to vidū, kurš, dzimis kreilis, ir pārmācīts par labroci, arī viņam var būt raksturīgs lēnīgums, veicot noteiktas darbības.
  • Iespējams, tavs bērns ir nevis ar flegmatisku raksturu, bet vienkārši ļoti sapņains. Viņš ir iedziļinājies savā personīgajā pasaulē, tāpēc uz uzdevumiem, kas doti no ārpasaules, var reaģēt lēnāk.

Kā rīkoties, ja bērns ir lēnīgāks?

  • Vienmēr atceries, ka bērns nav vainīgs, ka viņš ir lēnīgāks. Centieni viņu steidzināt, kliegšana vai pat draudi viņu tikai padarīs bailīgāku un liks darīt visu vēl lēnāk.
  • Izmanto dažādās spēles, aktivitātes, kas palielina bērna aktivitāti. Taču atceries, ka tam visam ir jābūt ar rotaļāšanās elementiem nevis kā smagām sacensībām, kurās der tikai pirmā vieta.
  • Nepakļauj bērnu nevajadzīgam stresam un nepiespied viņu piedalīties aktivitātēs, sacensībās, konkursos, kuros viņš nevēlas piedalīties. Uzslavē savu bērnu un izcel viņa sasniegumus un izaugsmi.
  • Flegmatiskāki bērni bieži baidās uzņemties uzdevumu, jo nav pārliecināti par savām spējām, domājot, ka ar uzdevumu netiks galā. Tāpēc piedāvā viņam savu palīdzību un parādi, ka vecāki vienmēr būs viņa atbalsts.
  • Atceries, ka atbalsts nenozīmē, ka visu vecākiem jādara bērna vietā. Pat ja esi pārliecināta, ka ātrāk aizpogāsi bērna jaku un ātrāk saliksi iesākto puzli, tas nav iesmesls steidzināt bērnu un atņemt iespēju viņam pašam pabeigt iesākto darbiņu.
  • Tajā pašā laikā, ļauj bērnam pašam kļūdīties un saprast savas rīcības sekas. Piemēram, ja bērns ilgi kārtojis savas rotaļlietas un tāpēc nokavējis savas mīļākās multenītes jaunāko sēriju, ļauj viņam pašam apjaust, ka nākamreiz rotaļlietas jākārto ātrāk.
  • Vienmēr atstāj laika rezervi, lai ģērbjoties, dodoties viesos, uz dārziņu vai uz kādu pasākumu, jūs nekavētos un nerastos liekas stresa situācijas.
  • Tu vari mājās redzamā vietā novietot smilšu pulksteni, lai bērnam rastos labāka izpratne par laiku un viņš saprastu, cik ātri katru darbiņu parasti paveic.