Kā stiprināt bērna pašapziņu?

Kā stiprināt bērna pašapziņu?

07. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Adekvāts bērna pašnovērtējums ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas tiešā veidā ietekmē bērna panākumus skolā, ārpusskolas aktivitātēs, arī saziņā ar draugiem.

Nenoliedzami, vissvarīgākā  loma bērna pašapziņas un pašcieņas veidošanā ir vecākiem, taču ko darīt, lai celtu bērna pašnovērtējumu?

Visbiežāk dzīves laikā dažādās situācijās upuru lomā nonāk tie, kuriem jau no mazotnes bijis zems pašnovērtējums. Šāds cilvēks visu dzīvi meklēs atbalstu no citiem cilvēkiem, pārējie viņa viedokli uzskatīs par nenozīmīgu. 

Jau no mazotnes liekot pamatus sava bērna pašapziņas stiprināšanā, viņš pavisam noteikti izaugs par cilvēku ar augstu pašnovērtējumu. Lūk, 5 svarīgi pamatnoteikumi, lai tas īstenotos.

Pārliecinies, vai bērnam izvirzītās prasības nav par augstu. Ja tu bieži no bērna dzirdi tādas frāzes kā “man neveicas”, “man nesanāk”, neatstāj to bez uzmanības. Analizē, vai tu savam bērnam neizvirzi pārāk augstas prasības? Protams, ikviens vēlas, lai viņa bērns attīstītos ātrāk nekā vienaudži, viņam mācībās veiktos vislabāk un arī ārpusskolas aktivitātēs būtu vislabākie sasniegumi, taču tas nenozīmē, ka tāpēc varam bērnam izvirzīt nesamērīgas prasības, pārspīlēt ar slodzi un prasībām. Ievēro mēru un objektīvi izvērtē sava bērna varēšanu.

Pārējo viedoklis. Bērnam ir ļoti svarīgi, ko par viņu domā citi, jo sevišķi, ja šie citi ir viņa klasesbiedri un draugi. Ja kāds no klasesbiedriem vai draugiem paziņos, ka bērns nav pietiekami labs viņa draudzībai, bērns par to, protams, būs ļoti sabēdājies un satraucies. Neignorē šo problēmu, jo tā bērna pašapziņai var dot pamatīgu triecienu. Kopīgi ar bērnu pārrunājiet, kāpēc kāds tā ir teicis, kāpēc šāda situācija radusies, kā to var risināt, lai bērns apzinātos, ka viņš ar savu problēmu nav viens.

Slavē savu bērnu, jo viņam, gluži tāpat kā ikvienam no mums, patīk dzirdēt labus vārdus. Paslavē bērnu un nenovērtē viņa veikumu par zemu, jo katrs pateiktais labais vārds sniegs bērnam vēlmi attīstīties un pilnveidoties, līdz ar ko arī augs viņa pašnovērtējums. Par ko slavēt bērnu?

  • Par optimismu
  • Par drosmi
  • Par panākumiem
  • Par labi paveiktu darbiņu
  • Par palīdzēšanu citiem
  • Par sava viedokļa paušanu un argumentēšanu.

Bērna pašnovērtējums atkarīgs arī no tā, cik sekmīgi viņam izdodas tikt gala ar dažādām grūtībām. Noteikti pati no savas pieredzes zini, cik lepna par sevi jūties tad, kad izdevies sasniegt to, kas iepriekš šķita neiespējams. Ar bērnu ir tāpat. Jo neiespējamāku, viņaprāt, uzdevumu viņam izdevies paveikt, jo pārliecinātāks un lepnāks par sevi viņš jutīsies. Neatkarīgi no tā, kas būs viņa sasniegums – iemācīties braukt ar velosipēdu, iemācīties peldēt –, viņš būs lepns par sasniegto un viens panākums noteikti vedinās tiekties arī uz citiem. Atbalsti bērnu visos viņa centienos un uzteic par panākumiem. Tajā pašā laikā seko līdzi tam, kā centies motivēt savu bērnu, jo frāzes “Andris gan jau to prot”, “atkal tev nesanāca”, pavisam noteikti nemotivēs panākumiem.

Pamanīt talantu. Katram no mums piemīt savi talanti, vajadzīgs vien to pamanīt un palīdzēt tam attīstīties. Vecāku uzdevums ir veltīt laiku un radīt nepieciešamos apstākļus, lai bērns varētu darīt to, kas viņam vislabāk padodas. Vai tava atvasīte prot burvīgi zīmēt, dziedāt vai arī pārliecinoši vada bumbu? Ideāli, atrodi viņa interesēm un prasmēm atbilstošus pulciņus, jo tajos bērns vēl labāk varēs attīstīt savus talantus un celt pašapziņu.