Divgadnieku niķi un stiķi- kā sadzīvot?

Divgadnieku niķi un stiķi- kā sadzīvot?

01. Oct 2022, 08:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni ir dažādi, bet uzvedība nereti mēdz būt līdzīga. Neatņemama ikdienas sastāvdaļa ir bērnu dusmu lēkmes un niķi. 
Piesakies uz semināru divgadnieku vecākiem un uzzini par divgadnieku attīstību, uzvedību un problēmsituāciju risināšanu!

Kas jāzina par niķiem?

Ikviena mamma zina kā var beigties kādas ierobežotas bērna darbības. Bērna niķošanās nereti iet augstos toņos. Liekas, ka tas nekad nebeigsies. Tomēr labā ziņa ir tāda, ka ir pasākumi, ko var veikt, lai novērstu šādas dusmu izpausmes un kā labāk rīkoties, kad niķi iet pilnā sparā.

Kas izsauc bērnu niķus?

Niķi nerodas tāpēc, ka bērns būtu nepaklausīgs vai ietiepīgs, tas neliecina, ka tieši jūsu bērns ir neaudzināts. Niķi lielākoties rodas no apstākļiem, ka bērnam nav pieredzes kā cīnīties ar vilšanās sajūtu. Ja bērns vēlas ko darīt, bet sajūt pretestību, viņš izjūt bezspēcību un neapmierinātību. Dusmu lēkme ir vienkāršākais veids kā izvairīties no šīm jūtām. Ir pierādīts, ka lielākā daļa divgadnieku izdzīvo dusmu lēkmes vismaz reizi nedēļā, turklāt tā ilgst 15-30 minūtes.

Kā novērst niķus? 

Ir daži soļi, kas var palīdzēt nākošajā reizē atvairīt niķus

  • Ierobežojiet bērna piekļuvi rotaļlietām, kas ir ļoti aizraujošas, bet pārāk sarežģītas viņa vecumam,
  • Nodrošiniet, ka jūsu bērns ir pietiekoši atpūties,
  • Novērtējiet detaļas, kas varētu pārāk ietekmēt jūsu bērnus, ja jūtiet, ka bērns sāk palikt uzvilkts, nomieriniet viņu,
  • Pēc iespējas izvairieties no vārdiem, kas sākas ar „ne”, jo šādi vārdi piedāvā aizraujošas, bet traucējošas alternatīvas. Piemēram, māciet bērnu kā smaržot ziedus nevis tos plūkt. 

Kā pārdzīvot niķus?

Bērns pārstās niķoties ātrāk, ka atļausiet tiem iet savu gaitu. Kamēr bērns ir niķīgs viņam īpaši ir svarīgi redzēt, ka mamma saglabā mieru. Atcerieties, ka bērna niķi ir pakļauti mērķim. Šajā gadījumā mērķis ir atbrīvoties no dusmām, ko izraisīja vilšanās.

Dažreiz palīdz atstāt bērnu uz kādu laiku vienu, bet nekādā gadījumā nevajag viņu izlaist no redzesloka. Bērnus, kuriem patīk mīļums, dusmu lēkmēs var samīļot, līdz dusmas pārgājušas.

Kā saglabāt mieru?

Visgrūtākais ir mammai saglabāt mieru, kad blakus ir trakojošs bērns. Ja māmiņa arī kļūst aizkaitināta un dusmīga, tas var tikai padarīt situāciju sliktāku. Kad niķu lēkme tuvojas beigām, var paslavēt bērnus par kādām pozitīvām darbībām un nekavējoties meklēt lietas, ka viņu varētu aizraut un uzmundrināt. Pozitīva attieksme un sapratne, palīdzēs šādas situācijas mazināt nākotnē.

Piesakies uz semināru divgadnieku vecākiem un uzzini par divgadnieku attīstību, uzvedību un problēmsituāciju risināšanu!