Nākamgad par maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu saņēmējiem sociālās iemaksas veiks valsts

Nākamgad par maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu saņēmējiem sociālās iemaksas veiks valsts

10. Sep 2008, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīga, 4.sept., LETA. Sākot ar 2009.gada 1.janvāri, par maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu saņēmējiem sociālās iemaksas varētu veikt valsts.

To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie un Valsts sekretāru pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem.

Šāda kārtība ievērojami uzlabos jauno vecāku sociālo drošību, norāda LM speciālisti.

Tas nozīmē, ka par vecākiem, kuri saņem maternitātes, vecāku vai bērna kopšanas pabalstu, sociālās apdrošināšanas iemaksas invaliditātes apdrošināšanai tiks veiktas no valsts budžeta.

Savukārt par tiem cilvēkiem, kuri saņem paternitātes pabalstu, no valsts budžeta tiks veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas valsts pensiju apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, kā arī apdrošināšanai pret bezdarbu.

Līdz ar to šis laiks tiks ieskaitīts personu apdrošināšanas stāžā un tiks nodrošināta iespēja saņemt sociālās garantijas, piemēram, bezdarba vai invaliditātes gadījumos. Tāpat šo laiku ņems vērā arī, aprēķinot vecuma pensiju vai nosakot tiesības uz bezdarbnieka pabalstu un tā apmēru.

 

Ilze Mežniece 
LETA