Viengadnieka uzturs. Ko ņemt vērā?

09. May 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mazais nosvinējis savu pirmo dzimšanas dienu, bērns jau ietur maltītes pie viena galda kopā ar vecākiem. Ko ņemt vērā vecākiem, domājot par viengadnieka uzturu, vaicājam uztura speciālistei Annai Piskurjovai.

Pieaugušais ir paraugs saviem bērniem, kuri skatās, ko ēd vecāki, cenšoties viņus atdarināt. Tieši tāpēc uztura speciāliste Anna Piskurjova mudina parūpēties, lai uz galda būtu daudzveidība, jo sevišķi dārzeņu. Tādējādi būs lielāka iespējamība, ka bērns nākotnē ēdīs arī citus dārzeņus, ne tikai gurķus un tomātus. Uztura speciāliste norāda, ka šobrīd, kad ir sparģeļu sezona, bērnam galdā var celt arī šos dārzeņus, kas ir ātri un viegli pagatavojami. Sparģeļus nepieciešams vien 2 – 3 minūtes novārīt nelielā ūdens daudzumā. Galvenais, dodot bērnam ēst sparģeļus vai jebkurus citus produktus, vecākiem nekomentēt, ka tie ir negaršīgi, lai bērns neietekmētos.

“Gada vecumā ļoti svarīgi ļaut bērnam ēst ar pirkstiem un nogaršot ēdienu, jo tas attīstīs spēju pašam izvēlēties ēdienu un nebaidīties nogaršot kaut ko jaunu,” stāsta uztura speciāliste Anna Piskurjova.

Ārpus sezonas, kad svaigie dārzeņi nav pieejami vai arī esam ceļojumā, droši var lietot arī pārtiku no burciņām, dārzeņu maisījumus, taču atceries, ka pēc gada vecuma tas ir vairāk kā izņēmums nevis ikdienas ēdiens. “Pēc gada vecuma bērnam svarīgi mācīties redzēt dārzeņus, ko ēd, redzēt veselu dārzeni, lai viņš redz, ka tas nav biezenis,” teic uztura speciāliste.