Kas jums būtu jāzina, pirms izvēlēties matraci savam bērnam?

Kas jums būtu jāzina, pirms izvēlēties matraci savam bērnam?

22. Jan 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Svaiguma sajūta, labs garastāvoklis, enerģija – tās ir tikai dažas no kvalitatīva miega pazīmēm, tāpēc tiem, kuri vēlas būt enerģiskāki, neieguldot nekādas papildu pūles, jāzina, kā gulēšanu padarīt efektīvu. Lai gan laba un kvalitatīva miega ietekme ir neizmērojama, tā spēku reti kurš apšauba – ja labs miegs nedod jums burvju spējas pārbīdīt kalnus savu mērķu sasniegšanai, tas noteikti dos vairāk spēka tajos uzkāpt.

Viens no svarīgākajiem iemesliem labam miegam ir kvalitatīvs matracis. Izvēlēties piemērotu matraci var šķist gana sarežģīti, un, ja izvēlamies matraci bērniem, uzdevums kļūst vēl izaicinošāks. Tātad ar ko sākt, izvēloties bērnu matraci, kam pievērst uzmanību un kā nodrošināt labu un kvalitatīvu miegu bērniem?

Pexels.com attēls

Matrača izmērs, biezums un materiāls

Atkarībā no bērna vecuma un gultiņas izmēra bērnu matrači var būt gan mazāki, paredzēti bērniem līdz 4-5 gadu vecumam, gan lielāki – bērniem līdz 10-12 gadu vecumam. Tāpēc pirms jauna matrača iegādes ir svarīgi ņemt vērā, ka bērnu matrači ir investīcija miega kvalitātē vismaz nākamos piecus gadus. Bērnam augot, ir ļoti svarīgi laikus pamanīt bērna mainīgās vajadzības un ķermeņa izmaiņas, tāpēc, atbilstoši reaģējot, iespējams ne tikai nodrošināt bērnam efektīvu atpūtu, bet arī parūpēties par vienmērīgu viņa ķermeņa attīstības procesu.

Bērnu matrači, gluži tāpat kā pieaugušo matrači, var būt atsperu, lateksa, poliuretāna putu, jauktu slāņu vai dabīgi. Atsperu matrači ir lētāki, nodrošina labu gaisa caurlaidību un sniedz stipru atbalstu, taču ieteicams izvēlēties augstas kvalitātes atsperu tehnoloģiju, un pašam matracim jābūt nedaudz augstākam. Zemas atsperes radīs mīkstāka matrača sajūtas, bet augstākas – cietāka.

Poliuretāna putu matrači ir izgatavoti, izmantojot atmiņas putu tehnoloģiju un augsta blīvuma viskoelastīgu materiālu, kas lēni piepūšas un lēni atgūst savu sākotnējo formu. Šie matrači ir jutīgi pret ķermeņa temperatūru, tiem ir labs atbalsts un piekļaušanās ķermenim, kā arī tie palīdz samazināt kustību jutīgumu miega laikā. Ja bērns guļ nemierīgi un bieži mostas nakts vidū, šāda veida matrači var palīdzēt atrisināt šo problēmu.

Lateksa putu matrači nodrošina lielisku gaisa caurlaidību un ļauj ādai elpot. Šāds matracis būs ideāli piemērots bērniem, kuriem patīk gulēt vēsākā vidē, kuri vairāk svīst vai kuriem nepieciešams papildu atbalsts, lai nodrošinātu pareizu ķermeņa temperatūru. Dabīgiem bērnu matračiem, kas izgatavoti no vilnas, kokvilnas vai dabiskā lateksa, bieži vien piemīt antibakteriālas, pretsēnīšu īpašības, lieliska gaisa caurlaidība un mitruma iztvaikošana.

Matrača cietības nozīme

Zīdaiņiem līdz 6 mēnešu vecumam ir ieteicami cietāki matrači. Tie palīdz saglabāt pareizu galvas un mugurkaula stāvokli gulēšanas laikā, palīdz pacelt galvu, guļot uz vēdera, un nodrošina pietiekamu atbalstu augošajiem kauliem un muskuļiem. Dažiem bērnu matračiem ir arī īpaša virsma ar masāžas efektu, kas palīdz stimulēt asinsriti.

Bērnam augot un mainoties viņa vajadzībām un gulēšanas paradumiem, cieto matraci var nomainīt pret mīkstāku matraci ar vairākām mīkstuma zonām, kas ļauj vienmērīgi sadalīt svaru un atslābināt dienas laikā saspringtos muskuļus. Varat izvēlēties arī divpusēju matraci, kura viena puse ir mīkstāka, bet otra – cietāka. Šāda matrača iegāde palīdzēs ietaupīt jums laiku un naudu, kad mainīsies jūsu mazuļa miega vajadzības.

Gaisa caurlaidība un tās priekšrocības

Bērnu matračiem jābūt gaisu caurlaidīgiem un labi jāuzsūc mitrumu. Šāds matracis ļaus ādai elpot, neradīs apstākļus baktēriju, pelējuma vai sēnīšu augšanai un nodrošinās pareizu ķermeņa temperatūru gulēšanas laikā. Slikta gaisa caurlaidība piesaistīs vairāk smalko putekļu, matracis kļūs par ideālu vidi putekļu ērcītēm, kas var izraisīt alerģiskas reakcijas. Ja bērnam ir astma, alerģijas vai elpošanas traucējumi, ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizo matrača materiālu, pārliecināties, ka tas ir elpojošs vai hipoalerģisks. Augstas kvalitātes matrači ir izgatavoti, integrējot modernās tehnoloģijas, tāpēc tiem ir pretalerģiski slāņi, kas nodrošina bērnam labu miegu visu cauru nakti.

Matrača pārvalks un kopšana

Bērnu matračiem, tāpat kā pieaugušo matračiem, bieži vien ir noņemami pārvalki, kurus ir īpaši viegli kopt un mazgāt. Pārvalkam jābūt no mīksta, viegla auduma, izturīgam pret nodilumu, gaisa caurlaidīgam un mitrumu iztvaikojošam. Pārvalkiem, kas satur dabīgas šķiedras, piemēram, linu vai kokvilnu, piemīt antibakteriālas īpašības, tajos neveidojas putekļu ērcītes, un mazgāšanas temperatūra var sasniegt 60 grādus, tāpēc jūs vienmēr nodrošināsiet tīrību un optimālu higiēnu. Svarīgi arī, lai pārvalks būtu aiztaisāms un tiktu nodrošināts papildu slānis, kas izraisa minimālu slīdēšanu, lai pārvalku būtu viegli un ērti noņemt un uzvilkt uz matrača, kā arī lai materiāls neslīdētu un netraucētu bērnam mierīgi gulēt. Augstas kvalitātes pārvalks palīdzēs aizsargāt pašu matraci un pagarinās tā kalpošanas laiku.

Kvalitatīvs, labs miegs ir ārkārtīgi svarīgs bērnu fiziskajai un emocionālajai attīstībai. Nakts laikā bērni ne tikai atpūšas, bet arī aug, un, mainoties bērna svaram un augumam, ir svarīgi, lai matracis spētu pielāgoties un nodrošinātu ķermenim atbilstošu atbalstu. Piemērots matracis nodrošinās pareizu bērna mugurkaula stāvokli, palīdzēs attīstīt muskuļus un veidot pareizu stāju, atslābināt saspringtos kakla, plecu, mugurkaula un vidukļa muskuļus. Matracis var arī uzlabot asinsriti, palīdzot regulēt ķermeņa temperatūru. Izvēloties matraci bērniem ar alerģijām vai astmu, īpaši svarīgi pievērst uzmanību izmantotajiem materiāliem, parūpēties par matrača tīrību un higiēnu, kopt un regulāri nomainīt matrača pārvalku. Pareizs matracis ne tikai palīdzēs jūsu bērniem gulēt un labi atpūsties, bet arī veicinās veselīgu augšanu.