Kas ir kombinēta barošana?

20. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mazulis piedzimst, ikviena māmiņa gatavojas tam, ka bērniņu baros ar krūti, tomēr nereti viss neizdodas kā iecerēts. Piena zudumam var būt dažādi iemesli, piemēram, dzemdību stress, nepietiekams uzturs, mazulītis var atteikties zīst vai arī māmiņai var būt kādas veselības problēmas. Šādās situācijās palīgā nāk adaptētais piena maisījums un kombinēta barošana.

Kombinēta ēdināšana ir tad, kad ar krūti barotam mazulim papildus tiek dots arī piena maisījums. Ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa norāda, ka iemesli tam, ka ar krūts pienu nav pietiekami, var būt dažādi. Piemēram, mammai piens neražojas vajadzīgajā daudzumā un bērns nepietiekami pieņemas svarā. “Tad jāsāk domāt par to, ka papildus ir jāievieš arī piena maisījums, lai bērns saņemtu vajadzīgās uzturvielas, viņš varētu augt un attīstīties,” saka ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa.

Ja bērniņam papildus tiek dots arī piena maisījums, to rekomendē dot mazulim vakarā, pirms gulētiešanas, jo tas ir sātīgāks, līdz ar to palīdzēs nodrošināt ciešāku miegu.

Gadījumā, ja bērns pats izrāda interesi, no aptuveni 4 mēnešu vecuma mazulim var sākt piedāvāt arī papildu uzturu. “Ja redz, ka bērns aktīvi iesaistās, kad pārējie sēž pie galda, pastiepj rociņu, kad vecāki ēd, izrāda interesi par pārtikas produktiem, var domāt par papildu uztura ieviešanu,” stāsta ģimenes ārste, piebilstot, ka to ievieš pēc noteiktas shēmas.