Kā pārbaudīt, vai mazulim ir pārtikas alerģija?

29. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ādas izsitumi, neierasta vēdera izeja var būt tikai daži no signāliem, kas var liecināt par mazuļa pārtikas nepanesamību. Kā zināt, kurš produkts ir vainīgs un vai organisma reakcija pirmajos mēnešos vēlākā periodā var mainīties? Vaicājam ģimenes ārstei Jekaterinai Āboliņai.

Visbiežāk pārtikas alerģijas parādās jau mazuļa pirmajos dzīves mēnešos, kad māmiņa bēbīti baro ar krūti. “Biežākie produkti, kas bērnam var izraisīt alerģiju, tāpat kā pieaugušajiem ir citrusaugļi, zemenes, piena produkti, saldumi, arī produkti, kuriem pievienoti konservanti un krāsvielas,” stāsta ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa. Viņa norāda, ka biežākās pazīmes, kas liecina par pārtikas produktu nepanesību, ir:

  • Gremošanas traucējumi;
  • Aizcietējumi;
  • Caureja;
  • Gļotu piejaukums vēdera izejai;
  • Asiņu piejaukums vēdera izejai;
  • Ādas izsitumi;
  • Niezoši vai sausi ādas ādas pleķi.

Lai saprastu, kuri no produktiem mazulim izraisa alerģiju, ieteicams vismaz nedēļu atturēties no konkrētās produktu grupas iekļaušanas uzturā. Kad konkrētais produkts nav ēsts, jāvēro mazuļa ādas reakcija un vēdera izeja, lai secinātu, vai kaut kas ir mainījies.

“Parasti pārtikas alerģijas ar laiku izzūd, jo organisms pierod, sāk ražot vielas, kas pietiekamā daudzumā šķeļ noteiktās olbaltumvielas. Tāpēc ik pa laikam var mēģināt atkārtoti alerģiskos produktus ieviest atkal uzturā un vērot, kāda būs reakcija,” saka ģimenes ārste. Gadījumā, ja bērnam tomēr parādās simptomi, produktu atkal uz laiku no uztura izslēdz un pēc laika mēģina atkārtoti.

Gadījumā, ja pārtikas nepanesība ir kādam no vecākiem un pastāv aizdomas, ka to mantojis arī mazulis, iespējams veikt speciālas analīzes, kas sniegs skaidrāku ieskatu par konkrēto pārtikas produktu reakciju, tomēr visbiežāk tieši atteikšanās no konkrētās produktu grupas ir efektīvākais veids, kā mājas apstākļos uzreiz apstiprināt radušās aizdomas par alerģiju.