Bērniņam kolikas. Kā palīdzēt?

16. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēkšņi klusais mazulis vakaros sācis raudāt, ir niķīgs, izliec muguriņu? Šīs ir tikai dažas pazīmes, kas var vēstīt, ka bērniņam parādījušās kolikas. Dodamies pie pediatres Sanitas Mitenbergas uzzināt, kā mazulītim palīdzēt puncīša sāpju gadījumā.

Kolikas mazuļiem visbiežāk parādās laika posmā no 4. dzīves nedēļas līdz 6 mēnešiem. To pazīmes ir raudāšana vakaros, mazulis izstiepj kājiņas, izliec muguru, rociņas tur dūrītēs. Parasti raudāšana ilgst vairāk nekā stundu.

“Iesaku vecākiem sākumā pārbaudīt, vai mazulim nav par karstu vai par aukstu, vai bērniņš ir paēdis,” saka pediatre Sanita Mitenberga. Gadījumā, ja mazulis tiek barots ar krūti, visvieglāk viņu koliku gadījumā nomierināt pieliekot pie krūts. Vēl viens nomierinošs veids, kā palīdzēt koliku gadījumā, ir masāža.

Pediatre Sanita Mitenberga stāsta, ka pierādīts – koliku profilaksei palīgs var būt arī labās baktērijas. “Jaundzimušā kuņģa zarnu trakts atšķiras gan tiem, kuri piedzimuši priekšlaicīgi, gan arī laikus un ar ķeizargriezienu dzimušajiem. Tāpat arī atkarīgs no tā, kāds bijis dzemdību process, cik tās bijušas vieglas, vai bijusi nepieciešama antibakteriāla terapija,” skaidro pediatre, sakot, ka svarīgi lietot probiotiķus, vislabāk izvēloties tos, kas ir zinātniski pierādīti un tuvi mazuļa dabīgajai mikroflorai.