5 faktori, kas ir būtiski mazuļa harmoniskai attīstībai

5 faktori, kas ir būtiski mazuļa harmoniskai attīstībai

24. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tavs mazulis ir tikko nācis pasaulē un priekšā viņam visa plašā, izaicinošā pasaule. Psihologi ir pārliecināti, ka tad, ja ievērosi 5 pavisam vienkāršus bērna agrīnās attīstības faktorus, tu būsi radījusi visus priekšnoteikumus, lai mazulim nodrošinātu veiksmīgu iepazīšanos ar jauno pasauli.

Literatūrā vari lasīt par dažādām bērnu audzināšanas metodēm, piemēram, Montessori, Pikleres, Valdorfa un citām, taču, lai kuru no tām tu arī izvēlētos, vienmēr jāņem vērā vispārīgie nosacījumi.

Esi blakus

Bērna spēju un prasmju attīstība līdz gada vecumam ir cieši saistīta ar bērniņa emocijām. Un, kā zināms, mazuļa garastāvoklis ir ļoti atkarīgs no tā, vai blakus atrodas māmiņa. Esi mazulim blakus un atsaucies uz viņa signāliem, kas norāda uz to, ka bērniņš vēlas, lai viņam tiktu pievērsta uzmanība, jo tas, kāds būs bērniņa pirmais gads, lielā mērā ietekmē viņa visu turpmāko dzīvi.

Ļauj bērnam darīt pašam

Protams, redzot, ka mazulis cenšas apgūt kādu jaunu prasmi un tas neizdodas, tā vien rokas sniedzas, lai viņam palīdzētu – palīdzētu satvert rotaļlietu, pārlikt to no vienas rociņas otrā utt. –, taču nesteidzies notikumiem pa priekšu! Ļauj bērnam pašam izjust savu varēšanu un pielikt pūles, lai nonāktu līdz savam nākamajam sasniegumam, pretējā gadījumā, viņam zudīs interese, jo tāpat būs skaidrs, ka māmiņa visu paveiks un pados.

Sniedz brīvību

Mazulis visu laiku pēta apkārtni un iepazīst to, tāpēc raugies, lai bērniņam būtu iespēja izpētīt pasauli no dažādiem skatu punktiem. Tiklīdz mazulis tam ir gatavs, vislabākā vieta, kur pavadīt laiku un rotaļāties, būs uz grīdas iekārtotā bērnam piemērotā rotaļu vidē, kur netiek ierobežotas kustības.

Izveido bērnam atbilstošu vidi

Bērnam patīk izpētīt apkārtni, tāpēc nodrošini iespēju viņam iepazīt jaunas skaņas, pieskarties dažādām faktūrām un virsmām, jo tas viss veicinās mazuļa agrīno attīstību. Košo un skaļo veikalos nopērkamo rotaļlietu vietā priekšroku dod dažādiem bērnam drošiem sadzīves priekšmetiem, kas izraisīs lielāku interesi nekā veikalu rotaļlietas. Bļodiņas, karotes, lakatiņi, burciņu vāciņi – galvenais, lai šie priekšmeti būtu bērnam droši.

Izbaudi procesu

Bērns lieliski nolasa pieaugušo emocijas, tāpēc ir svarīgi, lai rotaļāšanās un kopīgās aktivitātes būtu interesantas ne tikai bērnam, bet arī tev. Tver momentu, kamēr tavs bērniņš vēl ir maziņš un katra diena nes viņam jaunus atklājumus – izbaudiet šo laiku kopā!

Agnes_B Agnes_B 12. Feb 2021, 11:08

Vai kāds zin, kur varētu iegādātieš šādas krāsainas arkas mazulim?