Rota vīruss - mīti un patiesības

Rota vīruss - mīti un patiesības

19. Nov 2010, 15:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šorīt jau varēji lasīt stāstu par māmiņas Vitas dēliņa slimošanu ar rota vīrusu. Ieskaties, ko par rota vīrusa vakcīnas mītiem un patiesībām stāsta Vakcinācijas dienesta vadītāja Gunta Paukšēna.

 

Vemšana un smaga caureja bērniņam ir lieks satraukums visai ģimenei. Iemānīt šķidrumu, kas ir pats svarīgākais ārstēšanas procesā zīdainim, kuru nomoka caureja un kurš visu piedevām izvemj, ir dažkārt pat neiespējams uzdevums. Ja tas neizdodas, vecākiem ar mazulīti ir jādodas uz slimnīcu un iespējams tur jāpavada pat vairākas diennaktis ar pie sistēmas pievienoto bēbīti. Par laimi ir izgudrota vakcīna, kas pasargā mazos no šī nejaukā rota vīrusu.



Tomēr – cik iedarbīga ir rota vīrusa vakcīna un vai tā pasargā no dažādu ierosinātāju izraisītām caurejām zīdaiņa vecumā?


-    Protams, ka rota vīrusa vakcīna nepasargā pret visām agrīna vecuma bērna caurejām, bet rota vīruss noteikti ir dominējošais, kas agrīnā bērna vecumā izraisa smagās caurejas, ar tām sekojošu dehidratizāciju, kā dēļ bērnam jāpavada slimnīcā vienu, divas un vairāk diennaktis pie sistēmas.


Protams, saslimstības smagums katram bērnam var būt atšķirīgs, tas var noritēt gan galēji smagi, gan viegli. Lai noskaidrotu, vai bērns tiešām ir saslimis ar rota vīrusu, jāveic virusuloģiskā diagnostika, ko veic tikai slimnīcās, bet ne pie ģimenes ārsta vai poliklīnikās. Ne vienmēr rota vīruss norisinās smagi, bet ir gadījumi, kad slimība norit tiešām ļoti smagā formā, un šādi gadījumi nav mazums.

 

Vai daudzi vecāki izmanto iespēju vakcinēt mazuli pret rota vīrusu?


- Daudz vecāku izmanto šo iespēju vakcinēties. Mēs savā vakcinācijas kabinetā esam vakcinējuši daudzus desmitus bērnu, bet mēs jau esam ļoti specifisks vakcinācijas kabinets, daudz vairāk šī vakcinācija noteikti būtu Dzemdību namā un aktīvi strādājošajās, specifiskajās pediatrijas praksēs. Bez tam jāpierēķina arī tie Pierīgas pagasti, kur vakcinācijas izdevumus kompensē pašvaldības. Tur ir vakcinēti gandrīz 99% bērnu.

Kaut arī iespēju vakcinēties izmanto daudzi vecāki, lielu daļu māmiņu mulsina fakts, ka sarunā ar ģimenes ārstiem, viņas no šīs vakcīnas tiek atrunātas. No vienas puses tātad ir ārsts, kuram gribas uzticēties, un no otras – informatīvais materiāls, kas stāsta, ka vakcinācija ir nekaitīga un nevar nodarīt nekādu kaitējumu bērniņam. Kam tad uzticēties?

-    Ģimenes ārsti droši vien tā rīkojas, tā iemesla dēļ, ka ir ļoti daudz caureju izraisoši vīrusi un baktērijas, tomēr rota vīruss ir visizplatītākais. Otrkārt – šī vakcīna ir jauna un pret jaunu medikamentu vai produktu iesākumā ir zināma piesardzība, ja šie ārsti nav iepazinušies ar problēmu, viņiem liekas, ka vakcinēties nav to vērts. Diemžēl viņi nezina lietas otru pusi -  smagās, atūdeņojošās caurejas, par kurām var sīkāk stāstīt bērnu slimnīcas intensīvās terapijas ārsti, kuri diendienā redz atūdeņojušos zīdainīšus, kā arī zina, cik grūti ir atkal kompensēt šo stāvokli. Ģimenes ārsti redz tikai vieglos saslimšanas gadījumus, vai neredz vispār un tādēļ nesaskata iemeslu satraukumam. Tāpat iespējamas bažas no blaknēm, bailes no nezināmā. Tomēr, jāsaka, ka katrs medikaments slēpj sevī kādas blaknes, vai tas ir klepus sīrups, vai kombinētie pretsaaukstēšanās pulverīši. Visi šie medikamenti slēpj sevī zināmas blakus parādības. Ir ārsti, kas ļoti piesardzīgi izraksta medikamentus, un tāds ārsts visticamāk arī piesardzīgi nozīmēs vakcināciju.

Vecākiem Vakcinācijas dienesta vadītāja G. Paukšēna  iesaka jautājumu par bērna vakcināciju pārrunāt, ja ir tādas iespējas, ar vairākiem ārstiem, jo katrs ārsts ir tikai cilvēks, un var kļūt subjektīvs.

Nākamais jautājums, kas ir neskaidrs, ir vakcinācijas plāns un bērna vecums.

 

Vai tiešām nevar vakcinēt bēbīti pēc sešu mēnešu vecuma?


Katru medikamentu ieviešot klīniskajā praksē, tas ir pakļauts ļoti daudziem, dažādiem pētījumiem un rota vīrusa vakcīna ir testēta ar bērniem līdz 6 mēnešu vecumam, tādēļ nevienā instrukcijā nav nosaukts atšķirīgs vakcinācijas vecums. Tiklīdz parādīsies pētījumi ar bērniem virs 6 mēnešu vecuma, tā tūlīt būs arī šādas rekomendācijas vakcīnā. Tomēr ir daži izņēmumi un katrs gadījums ir jāizsver individuāli – piemēram, ja māmiņa ir sākusi vakcinēt bērniņu laicīgi, bet dažādu iemeslu dēļ šī vakcinācija ir aizkavējusies, bijušas medicīnas kontrindikācijas, tad es domāju, ka labāk otro devu ir saņemt ar nobīdi, nevis nesaņemt vispār.

Ir dzirdēts, ka izslimojot rota vīrusu, rodas dabīgā imunitāte, un šādā gadījumā nav bērns vairs jāvakcinē. Vai tas atbilst patiesībai?

-    Ja bērns izslimo rota vīrusu, tas tiešām ar šī paveida vīrusu viņš kādu laiku nesaslims, bet rota vīrusam ir vairāki paveidi, no kuriem vakcīnā ir ietverti veseli pieci vispopulārākie. Tātad – izslimojot rodas imunitāte tikai pret konkrēto vīrusa tipu, kas nav īpaši noturīga, bet vakcinējoties var bērniņu pasargāt no veseliem pieciem vīrusa tipiem. Ja bērns vecumā līdz 6 mēnešiem ir izslimojis rota vīrusam līdzīgu saslimšanu, tad viņu var vakcinēt, jo iespējams, pirmkārt, saslimšana nav nemaz bijusi rota vīruss, un otrkārt, kā jau minēts, dabiskā ceļā imunitāte rodas tikai pret vienu vīrusa tipu.

Bieži vien māmiņas uzskata, ka ja bērns neapmeklē bēbīšu skoliņas, nekontaktējas ar citiem mazuļiem, vai vecāki ar bērnu nedodas uz lielveikalu un visi ģimenē ievēro personīgo higiēnu, tad viņam nav iespējas saslimt. Šāds uzskats tomēr ir maldīgs, jo šādā gadījumā iespēja saslimt ar rota vīrusu ir mazāka, bet tā tomēr pastāv.

-    Pastāv viedoklis, ka 95% bērnu līdz 5 gadu vecumam vismaz vienu reizi ir pārslimojuši rota vīrusa izraisīto caureju, tātad – rota vīrusi ir ļoti izplatīti. Organismā tie var dzīvot ilgi, pat nedēļu, kamēr tie dabīgā ceļā izvadās. Visu slimības laiku bērns ir infekcijas avots visiem apkārtējiem bērniem un pieaugušajiem. Rota vīruss dzīvo uz rotaļlietām, ir „iecienījis” bērnu kolektīvus. Tas ir ļoti viegli nododams.

Kādos gadījumos nevajadzētu vakcinēt mazuli pret rota vīrusu?

- Nevajadzētu vakcinēt slimu bērnu, tāpat arī hroniski slimu bērnu, piemēram,  ja ir attīstības traucējumi, dzemdību traumas, šādā gadījumā situācijas jārisina individuāli, konsultējoties ar neirologu, neonatologu.

Jāatceras, ka rota vīrusa ārstēšanai tiek nozīmēta tikai simptomātiskā ārstēšana, zāles tieši pret šo vīrusu nav. Galvenais ir, lai slimnieks saņemtu pēc iespējas vairāk šķidruma, jo organisma atūdeņošanās ir bīstamākais šīs slimības simptoms. Protams, lietojot šķidrumu netiek ārstēts rota vīruss, bet gan tikai uzlabota slimnieka pašsajūta.

Vai rota vīrusa vakcīna bērnam vispār ir nepieciešama? Ir vecāki, kuri uzskata, ka jāļauj organismam pašam, izslimojot slimības, „norūdīties”, un, ka vakcīnas tikai lieki noslogo bērna imūnsistēmu!

- Protams, ka nevienu mamma, ja viņa ir kategoriski pret šo vakcīnu, potēties nepierunās, un tad jāuzdod jautājums - vai vispār vajag pierunāt? 

 

Noliedzot vakcināciju mēs varam ieiet otrā galējībā un dzīvot kā viduslaikos – nevakcinēsimies un izdzīvos spēcīgākais. Protams, katrs jau var izvēlēties savu pieeju. Par imūnsistēmas novājināšanu ar vakcīnām gluži otrādi, ir viedoklis, ka vakcīnas norūda imūnsistēmu, tās ir kā vingrošana - cilvēka organisms nesaslimst, bet tikai izstrādā antivielas pret slimību.

Uzzini vairāk: www.rotainfekcija.lv

{smallpic:1}

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Nu nezinu..nepotētu visu pec kārtas, bet rotavīrusa poti uztaisījām (divas piles mutē) un bērns ne reizi nav slimojis ne ar caureju, ne vemšanu! Salīdzinot ar pirmo bērnu, viņam tomēr bija šādas saslimšanas.