VASARAS GIDS: Sarkanās klintis jeb Raiskuma iezis

VASARAS GIDS: Sarkanās klintis jeb Raiskuma iezis

05. Jun 2020, 00:00 Banija Banija

Ja esat Cēsu pusē, tad, apmeklējot visus citus interesantos galamērķus, nepabrauciet garām Sarkanajām klintīm jeb Raiskuma iezim.

Nogriežoties no ielas Sarkanās klints virzienā, būs arī neliela autostāvvieta, kurā bez maksas novietot automašīnu. 

Dodoties apskatīt Sarkano klinti, noteikti nodrošinieties ar tukšām ūdens pudelēm, jo taciņas malā ir daudzu iecienītais Rūcamavots, uz kuru cilvēki kā mazas skudriņas tekalē ar lielajām ūdens pudelēm. Ja godīgi, es viņus pilnībā saprotu, jo ūdens ir tik spirdzinoši gards. Ne salīdzināt ar to, kas veikalos nopērkams ūdens pudelēs vai arī Rīgā tek no krāna. Tā teikt, dzer un izbaudi katru malku, jo tik garšīgs tas ir.

Lai redzētu skaistās klintis, gar avotu virzieties tālāk uz priekšu pa iekārtoto taciņu, neaizmirstot visu laiku acis turēt plaši atvērtas, jo skats tiešām ir iespaidīgs. 

Klints stiepjas vairāku simtu metru garumā un ir sarkanā krāsā, tāpēc tos sauc par Sarkanajām klintīm. Klintīs redzamas plaisas, kas sašķeļ sarkanīgos iežus, radot neparastu dabas mākslas darbu. To virsma ir diezgan izrobota, kas veido klintīs nelielas alas un nišas. 

Dodoties vērot klintis, paverieties arī pa labi, kur iepriecinās neliels ezeriņš, kura ūdens ir interesanti zilā krāsā. Acīmredzot, zemē esošo minerālu ietekmē. 

Tāpēc noteikti šeit piestājiet, jo šis ceļamērķis pārvērtīsies par mini pastaigu ar īstu dabas krāsu eksploziju. Vismaz mūsu bērniem ļoti patika, jo vēl kādu laiciņu sēdējām uz viena no soliņiem netālu no avotiņa, malkojot gardo ūdeni un priecājoties par dabas skaistumu.

Gan Sarkano klinšu, gan arī Rūcamavota apmeklējums ir bezmaksas.