Pārpalikums nav tikums: Var pirkt mazāk, bet tik un tā būt paēdis

Pārpalikums nav tikums: Var pirkt mazāk, bet tik un tā būt paēdis

01. Jul 00:00 Banija_lv Banija_lv

Iesaistīšanās Hanzas Maiznīcas un Zero Waste Latvija izaicinājumā, patiesībā, ir devusi ieguvumu vārda vistiešākajā nozīmē. Vēl rūpīgāk sekojot līdzi tam, kas ir ledusskapī, patēriņam, es mazāk iepērkos un arī pirkumi kļuvuši mazāk apjomīgi, jo, kā izrādās, iepriekš esmu nedaudz pārvērtējusi savas ģimenes ēšanas apmērus.

Piemēram? Piemēram, pagājušajā piektdienā gatavoju savu pirkuma grozu interneta veikalā, lai uz svētdienu pasūtītu produktu piegādi uz mājām, un konstatēju, ka man vajadzīgs tik maz, ka nav jēgas veikt pasūtījumu, lai tikai nopirktu klaipiņu maizes un paciņu piena. To aizgāju nopirkt tepat uz piemājas veikalu, savukārt zaļumus visai nedēļai pasūtīju no Absolūts Ēd. Ar sezonas kastē esošajiem vitamīniem pietiek, lai dzīvoti zaļi visu nedēļu.

Ko mums no tā mācīties? Pat ja esi no tiem, kuri uzskata, ka jau tā iepērcies pārdomāti un neko lieku, izrādās, tomēr ir iespējams vēl racionalizēt savu pirkumu sarakstu, labāk pārvaldot atlikumus savos virtuves skapīšos. Par spīti tam, ka pagājušajā svētdienā mums netika uz mājām piegādāti produkti, ēst bija ko visu nedēļu, un arī pēc visas nedēļas skapī vēl atlika produkti, kuri gaida savu kārtu.

Svētdien, iedvesmojoties no Gatavo dabā pavāra Renāra Purmaļa, gatavoju tā, lai izmantots  no katra produkta tiktu maksimums. 

Sākotnēji pārbaudīju krājumus savā saldētavā, kur varēju atrast pāris vistas šķiņķīšus, kā arī trauciņus ar atgriezumiem no kādām vakariņām, kad gatavoju spinātus. Man bija palicis prātā kāda cita šefpavāra teiktais, ka spinātu kātu galus nevajag mest ārā, jo tie var noderēt, lai pagatavotu gardu buljonu. Un te nu bija situsi tā stunda.

Iemācījusies no Renāra, mans dārzeņu buljons tapa no sparģeļu atlikumiem, burkānu un saldā kartupeļa mizām, briseles kāposta ārējām lapiņām, sāls, pipariem un lauru lapas. Ziniet, draugi, tam gardajam aromātam netur līdzi nekādi kubiņu buljoni. Buljonā tika sakoncentrēts viss labums no dārzeņiem, un tā burvīgais aromāts piepildīja māju.

Kamēr vārījās buljons, sagriezu saldo kartupeli, brokoļa kātiņus, sīpolu un vistas šķiņķīšus, pēc tam pievienojot krūzi buljona un mājās atrodamās lēcas. Ļāvu tam visam uzvārīties līdz lēcas gatavas un buljons uzsūcies.

Tikmēr pagatavoju no Renāta apgūtos vienkāršos salātus no burkāna lentām, Briseles kāposta lapiņām un apgrauzdētām sēkliņām, šoreiz tam visam pievienojot nevis etiķi, bet gan mājās esošo ķirbju sēklu eļļu.

Ak, protams, pirms likšanas salātos Briseles kāpostiņu lapas kopā ar brokoļiem noblanšēju, pēc tam brokoļus pievienojot sautējumam, bet kāpostu lapiņas - salātiem. Ha, patiesībā, mēs gluži labi varējām palikt arī bez salātiem, jo Laumai ļoti garšo burkāni, tāpēc ik pa brīdim tik pamanīju, ka burkānu bļoda kļūst aizvien tukšāka un tukšāka.

Kāds ir sausais atlikums no manis pagatavotās maltītes? Vienīgais, ko izmetu ārā gatavošanas procesā, ir novārītās mizas. Viss pārējais nonāca ēdienā. Savukārt, no izvārītā buljona atlikušo krūzi sasaldēju, lai to varētu izmantot kādai citai reizei.

Garšoja perfekti. Ēdu un pati sevi klusībā slavēju par to, cik garšīgi sanācis. Bet vislielākais prieks man ir par to, ka domājot radoši, pašai nebaidoties eksperimentēt ar receptēm, sastāvdaļām, var ietaupīt, vienlaikus pagatavojot garšīgu ēdienu. 

Ietaupīt tāpēc, ka:

  • saproti, ka var pirkt mazāk, un tik un tā būsi paēdis;
  • iemācies, ka garšīga ēdiena pagatavošanai var izmantot visu produktu, neko neizmetot ārā.

Ja vaicāsiet man faktiskos skaitļos, cik daudz nedēļas laikā esmu ietaupījusi uz pārtikas produktiem, cenšoties sekot līdzi, lai katrs produkts tiktu izmantots pilnībā un racionāli, lai iegādāts tiktu tikai tas, kas patiešām nepieciešams, es teiktu, ka ieguvums nedēļas ietvaros ir aptuveni 20-30 eiro. Manuprāt, gana daudz. Par šo naudu nenopirku nevajadzīgus produktus, bet tik un tā ar pieejamajiem resursiem spēju pagatavot savējiem gardas maltītes katrai nedēļas dienai.

P.S. Lai nesabojātos ledusskapī atlikušais kniksītis cietā siera, gatavajam sautējumam to pievienoju rīvētā veidā. Garšu bagātībai un tumīgumam!