Ģimenes recepte - Jāņu siers ar kaņepju seklām

18. Jun 2018, 11:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan šogad svētku brīvdienas ir krietni īsākas, nekā mēs to velētos, tradīcijām laiku ir jāatrod, sevišķi tāpēc, ka ir svarīgi, lai mūsu bērni izaugot arī tās atcerētos un glabātu savai nākotnei.

Jāņu siera siešana ir vienlaikus sarežģīts un aizraujošs process, kurš prasa gan pacietību, gan zināšanas, tomēr, galarezultāts vienmēr iepriecinās un arī rezultātā pagatavotais siers, noteikti būs krietni gardāks par jebkuru sieru, kas iegādāts veikalā!

20180618112907-71300.jpg

Māmiņu kluba TV raidījumā siera siešanas gudrības kopā ar recepšu grāmatas “Visas vakariņas” autori, recepšu autori žurnālam “Pie Galda” Lindu Vilmansoni - Virbuli, apgūs Māmiņu kluba portāla galvenā redaktore, lielāko pasākumu organizētāja, trīs bērnu mamma Kristīne Damškalne.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

 20180618112930-84767.jpg

Piens – 700 ml (jo treknāks, jo labāks)

Olas – 2gb

Biezpiens – 800g

Sviests – 200g

Kaņepju sēklas

Kurkuma

Kūpinātas paprikas pulveris

Trifeļu eļļa

Sāls – pēc vēlēšanās

Pagatavošana:

20180618112949-72240.jpg

Uzkarsējam pienu līdz 90 grādu temperatūrai. Ja mājās nav termometra ar ko mērīt piena gatavību, piens būs gatavs tad, kad gandrīz vārīsies. Piens nedrīkst sākt burbuļot.

  • Kad piens gatavs, noceļam to no plīts un iemaisām tajā samīcītu biezpienu
  • Biezpiens un piens ir jāmaisa tik ilgi, līdz sāk atdalīties sūkalas un biezpiens un piens sāk velties viendabīgas masas gabalos
  • Kad biezpiena/piena maisījums gatavs, nolejam visu marlē un nospiežam lieko šķidrumu
  • Kamēr notecinās biezpiena/piena masa, katliņā kausējam sviestu
  • Kad sviests izkusis, pievienojam tam garšvielas – trifeļu eļļu, paprikas pulveri, kaņepju sēklas un citas garšvielas, ja ir tāda vēlme.

ATCERIETIES: Garšvielas var pievienot dažādas, vien esiet uzmanīgi  - pārāk daudz garšvielu var radīt rūgtu garšu.

  • Pievienojam sviestam un garšvielām biezpiena/piena masu, divas olas un visu kārtīgi maisām, līdz visas sastāvdaļas “sadraudzējas”
  • Kad masa gatava, liekam to atkal marlē un liekam zem sloga, aukstumā uz 12 līdz 24 stundām.

 Māmiņu klubs, 2018