Mammu bizness: ZanziBach - viss sākās ar šūšanu dēlam

Mammu bizness: ZanziBach - viss sākās ar šūšanu dēlam

30. Dec 2014, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni iedvesmo un kā pierāda šis Mammu biznesa projekts, arī mudina topošās un jaunās māmiņas uzsākt ko jaunu un nebijušu! Šis dienas stāstā māmiņa Zanda, kura ir dizainere, šuvēja un “ZanziBach” bērnu apģērbu zīmola radītāja.

Kas iedvesmoja Tevi izveidot savu biznesu? Kā nonāci līdz šai idejai?

Kad mūsu ģimenē ienāca dēliņš, sāku šūt viņam līdz pamazām tas attīstījās līdz pašas apgērbu zīmolam.

- Kad un kā sāki savu biznesu?

Es nebūšu origināla, bet pēc bērnu kopšanas atvaļinājuma es vairs neatgriezos algotajā darbā. Mana profesija bija saistīta ar Informācijas tehnoloģijām un datoriem, bet es nebiju savā vietā un es tur izdegu. Principā tas viss jau ir aizsācies no manas bērnības. Ar rokdarbiem nodarbojos jau kopš bērnības un mājturība bija viens no maniem mīļākajiem priekšmetiem. Tādam pusaudžu bērnam netipiski, bet skolas laikā biju liela adītāja, vēlāk arī sāku šūt. Un kad sāku pati strādāt un pelnīt, tad nopirku arī savu pirmo šujmašīnu. Sākumā šuvu pašmācības ceļā, bet vēlējos iemācīties vairāk un kvalitatīvāk un zemapziņā visu laiku bija šī doma, ka šīs zināšanas es varētu nākotnē izmantot, lai uzsāktu ko savu. Izgāju šūšanas un modelēšanas kursus, kas pavēra man plašākas iespējas veidot savus modeļus un sašūt tiešām kvalitatīvu apģērbu. Šuvu sev kleitas, kas priecēja gan mani, gan apkārtējos. Dažbrīd šo to uzšuvu arī vīram, draugiem un paziņām, daudzi slavēja arī par teicamo kvalitāti. Manu iepriekšējo virtuālo šūšanas dienasgramatu var aplūkot manā vecajā blogā http://radosapuse.blogspot.com/

Šķiet tas bija 2013. gada sākums, kad sāku sevis šūto bērnu apģērbu piedāvāt klientiem interneta vidē. Kā pirmo es atvēru veikaliņu Etsy.com platformā https://www.etsy.com/shop/ZanziBach. Domāju, ka daudziem vairs nav noslēpums, kas ir Etsy. Bet tie, kas vēl nezina, Etsy ir Amerikāņu veidota tirdzniecības platforma, kurā jebkurš rokdarbnieks, no jebkuras pasaules valsts var atvērt savu veikaliņu.

20141229131352-72359.jpg

- Ko tieši tu radi, ar ko ir saistīts Tavs bizness un kā sākās viss tavs radošais process? Kas tevi iedvesmoja, pamudināja uzsākt kaut ko pašai?

Es modelēju un šuju apģērbu bērniem līdz 6 gadu vecumam. Tas ir apģērbs ar manām sajūtām par bērnību, par dabiskumu, vienkāršību un ērtumu! Kad es atceros savu bērnību un drēbes, kuras valkāju, vislabāk man paliek atmiņā kleitas, kuras bija pasūtītas laukos pie vecmammas vietējās šuvējas vai džemperus, kurus adīja mana mamma. Es atceros savu pumpaino vasaras kleitu, es atceros to papagaiļu vilnas džemperi, kuru nevarēju sagaidīt, kad mamma pabeigs adīt.   Jo šajās drēbēs ir ieliktas sajūtas, tajās ir stāsts un emocijas.

Šujot apgērbu savam zīmolam ZanziBach es vienmēr domāju par to, lai tas būtu ērts bērniem - gan tiem, kas vēl nestaigā un nēsā autiņbiksītes, gan arī tiem, kas ir aktīvi savos ceļos un mācās ģērbties paši. Visas manis šūtās bikses un svārki ir uz gumijas, kas ir ērti gan bērniem pašiem, gan viņu māmiņām. Vienlaikus es domāju par to, lai apgērbs tiktu šūts no kvalitatīva un dabīga materiāla. Kad uzsāku šo projektu es iemīlēju lina audumu tā tekstūras un īpašību dēļ, tāpēc daudzas manis šūtās bērnu drēbītes ir tieši no lina auduma. Es iedvesmojos no dabas, retro apgērbu detaļām un savām bērnības atmiņām. Patīk vienkāršas apģērba līnijas ar piesaistošiem akcentiem.

 Es ticu, ka tas, kādu apgērbu mēs valkājam bērnībā, veido mūsu personību un tādus kādi mēs būsim, kad pieaugsim. Manis šūtās bikses, blūzes, kleitas, svārki ir vienkārši, cenšos neko nesarežģīt, galvenais lai ir ērti, gaumīgi un ar nelielu akcentiņu, pievienoju kādu detaļu, kas piesaista uzmanību un kura varbūt arī jūsu bērnam paliks atmiņā uz mūžu.

20141229131402-25364.jpg

- Kāpēc Tavu uzņēmumu sauc tieši šādi? Kā pie šāda nosaukuma nonāci?

Zanzibach ir cēlies no Zanzibaka - manās bērnības atmiņās iestrēguša tēla. Bērnībā mans tētis man ar māsu stāstīja stāstus ar dažādiem tēliem, kā piemēram, Zanzibaks un Parababiks, lai mūs izjokotu vai pabaidītu. Zanzibaks man asociējas ar kaut ko jautru un draisku, savukārt Parababiks ar baiso tēlu. ZanziBach ir cēlies no mana bērnības atmiņu tēla Zanzibaka savienojumā ar manu vārdu (Zanda) un uzvārdu (Baha). ZanziBach ir bērnu draugs, iztēles tēls, kurš noteikti dzīvi padara krāsaināku, jautraku un dabiskāku! 

- Kas ir tas, kas šajā procesā liek virzīties uz priekšu un meklēt arvien jaunas un jaunas idejas?

Tā ir sevis pilnveidošana un attīstība. Ideju galvā ir milzīgi daudz, nepieciešams tikai laiks tās realizēt un atrast atbilstošo auditoriju, kam patiks manis radītais un vēlēsies iegādāties. Protams virzītājspēks ir arī konkurence, kas Latvijā ir milzīga. Mums ir milzumdaudz radošu cilvēku un ļoti daudzas jaunās māmiņas sāk savas gaitas ar bērnu apģērbu šūšanu un tirgošanu. Diemžēl daudziem cenas ir neadekvāti zemas, tāpēc ir grūti konkurēt un ir jāmeklē ceļi, lai pircēji novērtētu manis radīto produktu un kvalitāti.

Tā kā manas zināšanas un šūšanas pieredze ir diezgan liela, tad pamazām esmu uzsākusi izstrādāt arī nelielu kolekciju sievietēm. Paies vēl neliels laiciņš līdz skaistās kleitas nonāks līdz picējiem, bet process ir sācies.

20141229131414-97500.jpg

- Vai Tev ir arī sava mājas lapa, kur aplūkot un iegādāties radītās lieta? Kur par tevi, taviem ražojumiem var uzzināt vairāk?

Man ir sava mājas lapa www.zanzibach.com, kur ir arī Interneta veikals. Šī lapa gan ir angļu valodā. Latviešiem vērts aiziet arī uz sadaļu „LV”, tur ir ievietota saīsināta informācija un ir atrodami īpaši piedāvājumi, piem. šobrīd tā ir 20% atlaide, ievadot kupona kodu.

Kā arī tirgoju savu produkciju https://www.etsy.com/shop/ZanziBach

Šīs vasaras beigās sāku braukt arī uz Kalnciema kvartāla tirdziņiem, kur iepazīstināju ar savām bērnu drēbītēm. Interese bija diezgan liela un labie skatieni, vārdi un pirkumi protams iedvesmo darboties tālāk, jo redzu, ka esmu uz pareizā ceļa. Rudenī, ziemā tirdziņiem paņemšu pauzi, bet pavasarī ir doma atkal atsākt.

Klātienē var iegādāties Rīgā, Miera ielā 19, veikalā „Mazputniņš” un šo to arī Rīgā, R.Vāgnera iela 12, veikalā „Otīlijas kundze”.

20141229131425-94399.jpg

- Kā ir ar reklāmu? Bez reklāmas nav nekā, kur un kā reklamē savu uzņēmumu?

Tā kā šobrīd viss ir izveidots ar pašu spēkiem un finansējumu, tad arī reklāmai cenšos izmantot bezmaksas kanālus. Interneta vietnēs ir plašas iespējas reklamēt savu uzņēmējdarbību sākot ar Facebook, Instagram, Twitter.

Tā kā tirgoju savu produkciju arī ārpus Latvijas robežam, tad ļoti laba iespēja ir reklamēt savu produktu izmantojot populārus blogerus. Šobrīds man ir šāda veida sadarbība ar vienu populāru Amerikāņu bērnu bloga autori http://mermagblog.com/. Viņa savās fotosesijās izmanto manu apģērbu un tādejādi reklamē manu brendu. Efekts nav ātrs, bet ilgtermiņā domāju, ka varētu atmaksāties. Pati nēsmu vēl nevienam piedāvajusi šāda veida sadarbību, mani atrod paši, bet parasti ļoti izvērteju, cik populārs ir esošais blogs un vai ir vērts un vai tas atmaksāsies.

- Kā ir ar šādu preču konkurenci? Vai arī tādu esi pamanījusi?

Konkurence ir liela, o jā cik liela. Latvijā it sevišķi ir daudz mammas, kas šuj bērniem. Bet man produkti atšķiras un man ir savs rokraksts un kvalitāte un klienti atradīsies! Ir tikai jāturpina iesāktais, kvalitatīvi un radoši!

20141229131449-79009.jpg

- Kā kopumā raksturotu to, ko radi tu? Varbūt ir kāds firmas moto?

Tas ir ērts un moderns apģērbs bērniem radīts no dabīgiem materiāliem. Tas ir mīļums un smaids, kas parādās cilvēku sejās ieraugot šo apģērbu mugurā mazajam cilvēkam!

- Parunāsim par bērniem! Pastāsti par viņiem!

Esmu mamma 3 gadus vecam puikam. Bezgala mīļam un nerātnam. Viņš mums ir liels palaidnis un vecākiem neļauj garnalikoties. Koķeta sejiņa ar nebēnīgām actiņām. Mūsu kopā būšana ir nemitīga aktivitāte un pasaules izzināšana, paslēpju spēlēšana, skraidīšana, kāpelēšana, mācīšanās. Pa šiem gadiem viņš mums ir iemācījis kļūt pacietīgākiem un iecietīgakiem un mēs viņam mācam to pašu.

20141229131501-92077.jpg

- Cik viegli vai cik grūti ir savienot darbu un biznesu ar ģimeni un ikdienu?

Savs bizness noteikti prasa ļoti daudz laika, vismaz sākumposms. Šobrīd esmu pašnodarbinātā un mans bizness ir viena cilvēka bizness, tad viss mans laiks, kas nav atvēlēts ģimenei, ir atvēlēts manam biznesam. Lai arī dēliņš jau iet bērnu dārzā un pa dienu varu kārtīgi stradāt, tāpat sanāk pastradāt arī pa vakariem, kad mazais ir nolikt gulēt.

- Kā bērni palīdz Tavā biznesā? Ar idejām? Modeļiem?

Man puika noteikti ir mans ideju ģenerators. Tā kā manā piedāvājumā pārsvarā ir puiku drēbītes un aksesuāri, tad arī modeļi ir pakārtoti viņa vajadzībām un ērtībām! Viņš ir arī mans modelis. Ļoti aktīvs modelis, kuru kadrā ir noķert ļoti grūti, taču dažreiz tas mums izdodas.

- Ko tu ieteiktu citām mammām, kas rada, bet baidās nodot tālāk savus ražojumus un uzsākt savu biznesu? 

 Nebaidīties, mēģināt, eksperimentēt, kļūdīties un mācīties no šīm kļūdām!

Uzdod savu jautājumu 30.decembrī

JAUNS projekts: MAMMU bizness! Gaidām uzņēmīgo māmiņu pieteikumus!

Hobby Set dāvanu karte 20 EUR vērtībā katru nedēļu - KATRAI mammu biznesa intervijai!


20141202111131-14474.jpg

30. Dec 2014, 20:32

o, super.. gribu dāvanu karti..

cecii cecii 30. Dec 2014, 18:53

Gaumīgi, ļoti, ļoti gaumīgi.👍