Ergosomas: no A līdz Z

Ergosomas: no A līdz Z

12. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir ergosoma, un kāda ir tās uzbūve

Ergosoma jeb slinga soma ir soma, kas paredzēta bērniņa pārnēsāšanai, un tai ir samērā daudz priekšrocību, kas ļauj mazuli pārnēsāt pareizā jeb fizioloģiskā stāvoklī.

Somas konstrukcija:

  • stingra josta, kas uzņem lielāko daļu slodzes uz sevi, sadalot mazuļa svaru vienmērīgi uz māmiņas vidukļa vai gurnu apvidu
  • biezas plecu lentes, kas stiprinās vai nu paralēli vai krusteniski
  • plata un mīksta muguras daļa, kas nodrošina mazuļa fizioloģisku pārnēsāšanu, salīdzinot ar ķengursomu
  • kapucīte jeb mazuļa galviņas balsta daļa, kas ļauj iemigušam mazulim atrasties viņa vecumam piemērotā pozīcijā

Ar ko atšķiras ergosoma no slinga

Pamatatšķirības ergosomai un slingam ir tajā, ka somai ir noteikta konstrukcija jeb tehniskie parametri, tai pat laikā slings ir izgatavots no blīva materiāla, kas ļauj variēt, izvēloties ērtāko siešanas metodi, pakārtojot to savai un mazuļa ērtībai. Somas konstrukcija nav tik elastīga. Muguriņas augstuma un platuma fiksācija, kā arī mazuļa iesēdināšanas dziļums ir atbilstošs mazuļa fiziskajai attīstībai. Savukārt, slingam (mei-tai slingam, slinga šallei vai riņķa slingam) to visu iespējams viegli pakārtot tieši konkrētam mazulim un viņa auguma īpatnībām.

Lai mazulis somā atrastos fizioloģiski pareizi, tāpat kā slingā, jāpievērš uzmanība diviem svarīgiem parametriem:

  • mazuļa mugurkaula un kakla atbalsta līdzsvars
  • somas muguras daļas platumam un iesēdināšanas dziļumam, jābūt atbilstošam mazuļa attīstībai (svars, dibentiņa lielums, kājiņu garums)

 Apskatīsim šos jautājumus smalkāk!

Mazuļa mugurkaula un kakla atbalsts

Pats svarīgākais mazuļa fizioloģiskās pārnēsāšanas priekšnosacījums ir tieši samērīgs visu mugurkaula daļu un mazuļa galviņas atbalsts. Mēs visi zinām, ka pirms mazulis iemācās pareizi patstāvīgi apsēsties, viņš nespēj pats noturēt savu mugurkaulu vertikālā stāvokli. Tāpēc, ja jānes mazulis, ir svarīgi, lai viņa mugurkaula fiksācija būtu līdzsvarā un samērīga, tieši tas pats attiecas arī uz mazuļa kakla daļu, sevišķi, ja mazulis vēl netur galviņu. Tas ir svarīgi viņa vēl nenobriedušajam mugurkaulam, jo, ja nav atbalsta, uz bērniņa mugurkaulu ir pārāk liela slodze, bet cieš tieši viņa mugurkaula un kakla fizioloģiskā attīstība. Regulāra un ilgstoša nepareiza mazuļa nēsāšana var izraisīt mazuļa mugurkaula veselības problēmas.

Salīdzināsim slinga un ergosomas regulēšanas iespējas.

Slings - šalle un riņķu slings ļauj regulēt savilkuma blīvumu jebkurā saskarē ar mazuļa ķermeni, neatkarīgi no viņa vecuma. Māmiņa var savilkt ciešām un pieregulēt teju katru slinga centimetru. Mei-tai slings tiek šūts no dažādiem materiāliem, un tie ne visi ir elastīgi un spējīgi labi atvieglot mazuļa pārnēsāšanu, kā arī ne katrs materiāls spēj patiesi atbalstīt mazuli. Lai mei-tai slings līdzinātos pirmajiem diviem augstākminētajiem slingiem, tam jābūt šūtam no maiga, elastīga materiāla, pie tam - ar diagonālām paša materiāla līnijām. Tam jābūt tādam, kas viegli pielāgojas arī platuma ziņā un netraucē mazulim muguras daļā. Pretējā gadījumā mei-tai slings atgādinās drīzāk ķengursomu, nevis ērtu ergosomu vai slingu.

 

Arī ergosomai, diemžēl, nav tik plašas regulēšanas iespējas. Pamatā regulēt var lekces, kas savelk somas muguriņas vidusdaļu un augšdaļu. Pat, ja mazulis jau 1 mēneša vecumā ideāli ietilpst un čuč ergosomā (un tāda iespēja pastāv), nav nekādas garantijas, ka pēc dažām nedēļām tieši šajā pašā somā viņš derēs ideāli tieši vienmērīga ķermeņa svara sadalījuma dēļ.

Mazulis aug, un viņa parametri mainās. Soma  - nemainās, tā nespēj adaptēties mazulim augot, kā to dara slings. Lai gan ir somas, kuru regulēšanas iespējas ir tomēr plašākas, un līdz ar to, ergosomu var lietot vairākus mēnešus. Jāņem vērā, ka, iegādājoties ergosomu, vienmēr tā ir jāizmēģina kopā ar mazuli, galu galā, viena vecuma bērni tomēr var atšķirties gan svarā, gan garumā.

Vienmēr jāpievērš arī materiālam, no kura izgatavota soma. Tāpat nevajadzētu jaukt ķengursomas ar ergosomām. Dažkārt tas, kas liecina par somas nepiemērotību mazulim, ir tieši somas materiāls. Ja audums ir tāds kā nokarens, soma mazulim var būt par lielu, tā var nebalstīt viņa mugurkaulu un kakla skriemeļus pietiekoši labi.

Arī maksimāli lielais regulācijas lencīšu skaits ne vienmēr var sniegt nepieciešamo rezultātu. Parasti nepietiekoši fiksētas tiek mazuļa mugurkaula augšējā un apakšējā daļa. Ļoti bieži var novērot, ka mazuļi nepareizi izvēlētās somās ir kā gulbīši saliekušies. Un mammas, cerībā sadalīt mazuļa ķermeņa svaru pareizi un atbalstīt viņa mugurkaulu, savelk lencītes vien ciešāk. Rezultātā pārlieku savilktās lencītes var veidot pat nedabisku mazuļa muguriņas izliekumu. Mazuļa jostasvieta pēc uzbūves pilnībā veidojas tad, kad mazulis mācās sēdēt. Ja viņa jostasvieta, mugurkaula apakšdaļa vēl nav izveidojusies, nevajadzētu ļaut mazulim somā gulēt nepareizi saliektam, muguriņai jābūt dabīgā formā.

Ja bērniņš vēl nesēž, nedrīkst mākslīgi veidot viņa muguras izliekumu

Mugurkaulam jābūt vienmērīgi atbalstītam no visām tā pusēm, bet gurnu daļai jeb mazuļa dibentiņam jābūt 90-110 grādu leņķī

Bez tam, pārlieku savilktas lencītes jostasvietā vai muguras daļā piespiež mazuļa dibentiņu tuvāk mammai, liekot mazulim kājiņas plest vēl platāk, kas arī nav pareizi.

Ir dzirdēti pat ieteikumi mazuļiem somā likt salocītu autiņu vai līdzīgu plāno spilventiņu kā autokrēsliņiem, lai somas apjoms būtu mazāks, un mazuļa muguriņai būtu ērtāk. Jā, somas apjomu, ja tā ir patiešām liela, un pēc lencīšu savilkšanas izskatās vēl lielāka, krokaināka un neērtāka, tas var samazināt, bet nav svarīgi vienkārši ciešāk piespiest mazuli māmiņai, bet gan svarīgi ir mazulim atrasties pareizā pozīcijā, viņa ķermenim, mugurkaulam jābūt ar pareizu izliekumu, un arī atbalstam jābūt dabīgam. To izdarīt ar muguras daļā ieliktu autiņu vai plāno spilventiņu nebūs īsti pareizi. Tāpēc, ja ražotājs pat komplektācijā piedāvā speciālus spilventiņus, kas it kā ir paredzēti somai, nebūs garantijas, ka mazuļa mugurkauls ir pareizā, dabīgā stāvoklī, mazuļa pārnēsāšanas laikā.

Ēdināšana

Mazuļi dažkārt tiek dēvēti par bērniņiem, kas burtiski karājas pie krūts, un tas ir normāli, jo māmiņas piens nav tikai uzturs, tā ir pat komunikācija ar māmiņu, tas ir veids, kā nomierināties, un tā ir arī drošības sajūta.

1.attēlā - pareiza ēdināšana, 2.attēlā - nepareiza

20160807191917-43698.jpg

Ēdinot mazuli slingā vai pareizi izvēlētā ergosomā vertikālā stāvoklī, mazuli var nolaist zemāk, māmiņai ērtā līmenī, saglabājot mazuļa un māmiņas vajadzīgo saskares līmeni un arī mazuļa ķermenim nepieciešamo atbalstu. Ķengursomām lielākais mīnuss ir tas, ka māmiņai nākas pagarināt lencītes uz mazuļa ēdināšanas brīdi. Un tas nozīmē, ka slodzes sadalījums uz mazuļa ķermeni, momentāli mainās. Slodze tādā brīdī uzreiz pāriet uz mazuļa mugurkaula lejasdaļu. Tam nebūs nozīmes, ja mazulis jau pats prot sēdēt, bet tas var būt kritiski mazulim, kurš vēl nesēž, īpaši, ja mazuļa ēdināšana ir ilgstoša. Ja ēdināts tiek mazulis, kurš neprot sēdēt, jāizvēlas ergosoma vai slings, kas ēdināšanas laikā nav būtiski jāregulē, sevišķi, ja runa ir par lencīšu regulēšanu, lai tās padarītu vaļīgākas.

Ergosomas muguras daļas platums un mazuļa kājiņas

Vēl viena svarīga lieta - ergosomas/slinga muguras daļas platums un tā regulēšanas iespējas. Atceries, kā izskatās jaundzimušais. Ja viņam ir jau iedzimts tonuss, viņš atgādina mazu kamoliņu ar savilktām kājiņām un rociņām. Tieši tādā pozā viņš atrodas māmiņas puncītī, un to sauc par embrija pozu. Ja mazulim ir iedzimts tonuss, viņš jānēsā ar kājiņām slinga iekšpusē, un viņam pašam jābūt embrija pozā. Protams, ir arī ergosomas, kuras ļauj ērtī izvietot mazuli somā arī šajā pozīcijā, tāpēc atgādinām - soma jāizvēlas kopā ar mazuli, pēc mazuļa dzimšanas, tātad!

20160809220428-45629.jpg

Savukārt, ķengursomas, kurām nereti ir pat norāde, ka tās ir piemērotas jau no dzimšanas, tomēr nederēs zīdaiņa pārnēsāšanai. Nebūs vienmērīga visu mugurkaula daļu un kakla skriemeļu atbalsta, var gadīties, ka mazulis būs pārāk piespiests māmiņai, vai viņa mugurkaula izliekums somā būs mākslīgs, tāpat var gadīties arī, ka mazuļa kājiņas, mazulim esot somā, ir nedabīgi izvietotas. Tās ir biežāk sastopamās problēmas, ar ko nākas saskarties, ja māmiņa uz ātru somu iegādājas ķengursomu jau pirms mazuļa dzimšanas. Agrāk, protams, tādas bija populāras, bet mūsdienās ir ļoti svarīgi sekot līdzi visam aktuālajam, lai spētu izdarīt pareizo izvēli. 

Vienmēr jāpievērš uzmanība tam, lai ergosomas muguras daļai būtu pietiekams platums un tās stingrā jostasvietas daļa būtu tāda, kurā mazuļa kājiņas būtu fizioloģiskā platumā.

Jaundzimušā gurni un kājiņas ir nenobriedušas, tās vēl tikai veidojas, un saites ir pārāk elastīgas. Attēlā var apskatīt, kā mazulim slingā vai ergosomā būtu jāatrodas kājiņām, kad viņa ķermenis ir vertikālā pozā.

Ja bērniņš tiek nēsāts ķengursomā, kurā viņa kājiņas burtiski svaidās vai nepareizi izvēlētā ergosomā, kas nedabīgi izpleš mazuļa kājiņas, gurnu kauli neatrodas vajadzīgajā leņķī. Šādi mazuļus somā nēsāt nedrīkst!

Tāpat vienmēr jāatceras, ka arī ergosoma jāizvēlas tāda, kas būtu piemērota mazuļa ķermeņa apjomam kopumā. Pievēršam uzmanību somas muguras daļas platumam un augstumam!

Visu palīdzēs saprast burtiņš "M"!

Lai mazuļa kājiņas ergosomā būtu pareizā pozīcijā, bērniņam ir jāpaaugas, viņam ir jābūt noteiktā svarā, arī viņa kājiņām ir jābūt noteikta garuma.

Diemžēl, daudzu ražotāju ieteiktie 4 mēneši, no kuriem it kā var mazuli likt teju jebkurā ergosomā, nav pareizas sēžas garantija! Mazuļa fiziskā attīstība, svars un garums atšķirīgiem mazuļiem šajā vecumā var būt atšķirīgs.

Dažkārt māmiņas izvēlas ļoti labas ergosomas, bet neņem vērā tieši mazuļa svaru un viņa dibentiņa lielumu. Pat, ja somas muguras daļa beidzas tieši tur, kur tai jābeidzas, bērniņš var būt vieglāks par saviem vienaudžiem, krietni tievāks, un viņš var neaizpildīt somas apjomu ar savu ķermeni. Rezultātā viņa dibentiņš būs vienā līmenī ar viņa celīšiem, kājiņas būs pārāk izplestas, un slodze uz mugurkaulu un gurniem nebūs vienmērīga. Tādā stāvoklī bērniņus, kas vēl paši nesēž, pārnēsāt nedrīkst arī ergosomā.

Mazuļa sēžai ergosomā jālīdzinās M burtiņa. Tiesa, M burtiņš nedrīkst būt arī pārāk plats, pretējā gadījumā slodze uz mazuļa gurnu daļu un mugurkaulu tomēr nebūs pareiza.

Ja somas muguras daļa nav regulējama, pareiza sēžas pozīcija mazulim, kas pats vēl nesēž, ne vienmēr ir sasniedzama misija.

Visu labot var, ja mazulīša celīšus mazliet piepaceļ. Tas viņa dibentiņš automātiski nolaižas.

20160809220300-46788.jpg

Kājiņas viena pie otras jātuvina tikai tiktāl, lai leņķis starp celīšiem būtu 90 grādu liels, jāseko līdzi arī tam, lai muguras izliekums mazulim būtu pareizs.

Sēžas simetriskums

Svarīgi - gan mazulim atrodoties ergosomā, gan slingā, ir jābūt pareizā sēdus pozīcijā. Lai mazuļa korsetes muskuļi attīstītos vienmērīgi un pareizi, mugurkaula atbalstam jābūt simetriskam. Ja mazuļa kājiņas atrodas atšķirīgos līmeņos, mazuļa stāvoklis jāpalabo, lai viņa mugurkauls nebūtu šķībs un celīši, pēdiņas būtu vienā līmenī.

Bērniņam jāsēž somā simetriski!

20160807201126-38315.jpg

Kā saprast, vai ergosoma jums der?

  • mazulim jāsver vismaz 5,5kg, lai viņš aizpildītu ergosomas apjomu, tāpēc ergosomā mazuli no dzimšanas tomēr nevajadzētu likt
  • mazuli ergosomā var likt no brīža, kad viņš pārliecinoši pats spēj noturēt galviņu guļus pozīcijā uz vēdera. Tātad, aptuveni no 4 mēnešu vecuma, bet, ievērojot svara nosacījumus un atceroties, ka šajā vecumā mazulis ergosomā nedrīkst atrasties ilgstoši
  • visieteicamākais vecums, no kura droši var lietot ergosomu, ir tas vecums, no kura mazulis patstāvīgi prot apsēsties

Tāpat jāievēro arī visi pareizas, simetriskas sēžas nosacījumi:

  • mazulim nedrīkst somas apakšējā daļa spiest kājstarpē
  • mazuļa ceļgaliem, ja viņš vēl nestaigā, somā jāatrodas augstāk par dibentiņu. Mazuļa sēžai jāatgādija M burtiņu.
  • somas muguras daļai jābūt atbilstošai mazuļa muguriņas garumam, tai jābūt stingrai, nekas nekur nedrīkst karāties, nedrīkst būt ieliecīšu un acīmredzamu pazīmju, kas liecinātu, ka soma ir par lielu
  • soma nedrīkst izplest mazuļa kājiņas, tai jābeidzas zem mazuļa ceļgaliem. Gurniem jābūt aptuveni 90-110 grādu līmenī
  • muguriņas augšējai daļai jābūt līdz mazuļa pleciņiem, mazuļa rociņām jābūt paslēptām somā. Ja mazulis ir liels, protams, muguras daļai jābeidzas zem lāpstiņām un mazuļa rociņas drīkst atrasties somas ārpusē. Jāseko līdzi tam, lai somas muguras daļa nesašļuktu
  • somas lencēm jābūt izvietotām paralēli ar māmiņas pleciem, un jāsavienojas ar speciālu papildus lencīti vai jābeidzas mammas muguras daļā
  • lencēm jābūt blīvām un simetriskām, ne pārāk cieši savilktām.
  • mazulim somā jāatrodas simetriskā pozā

Ja šie visi nosacījumi ir izpildīti, jūsu mazulis ir izaudzis līdz ergosomas lietošanai!

Noslēgumā gribas atgādināt, ka nav labu vai sliktu ergosomu, lai gan gadās veiksmīgāki un neveiksmīgāki modeļi. Bieži vien pat viena mamma mazuli konkrētā somā var iesēdināt gan pareizi, gan nepareizi. Bet zinot pareizas sēžas nosacījumus, apzinoties, kam jāpievērš uzmanība, veiksmīgi var tikt galā ar ikvienu uzdevumu!

Vēlam aktīvu dzīvesveidu!

20160809215932-75061.jpg

Pašreiz nav iespējams komentēt