Konkurss – Aktīvās māmiņas

Konkurss – Aktīvās māmiņas

02. Nov 2009, 20:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs kopā ar SEB Unibanku ir uzsācis konkursu “Aktīvās māmiņas”. Kurš gan ir teicis, ka tad, ja tev ir mazs bērns, tev jāatsakās no savām radošajām idejām un karjeras? Varbūt tieši bērniņa piedzimšana motivē pasākt kaut ko jaunu un ko tādu, kas agrāk būtu licies pavisam traks vai neiespējams?

Tieši tāds ir stāsts par Rūtu Baškeviču, kas pagājušā gada nogalē nodibināja savu trauku apgleznošanas studiju “Tase”. Pirms bērnu piedzimšanas viņa strādājusi skolā. Kad meitiņa paaugusies, jaunā māmiņa vēlējusies atsākt strādāt, taču nav paspējusi, jo pieteicies Krišs.

Savs bizness, lai pavadītu vairāk laika ar bērniem

“Kad Krišam bija četri mēneši, es sapratu, ka esmu aizsēdējusies mājās, taču es sapratu arī to, ka darbs skolā man šobrīd neder. Es nevarētu piezvanīt un pateikt – ziniet, es šodien nebūšu, jo bērniem mani ļoti vajag. Tāpēc es meklēju veidus, kā vairāk laika veltīt ģimenei, nepametot to, kas ir sirdij tuvs,” stāsta Rūta. Viņa daudz laika pavadījusi internetā, meklējot biznesa idejas. Sākotnēji bijusi doma par dzīvokļu uzkopšanu, kas varētu būt ienesīga nodarbošanās. “Taču man gribējās darīt kaut ko skaistu. Tā realizējās mans sen izlolotais sapnis par savu trauku apgleznošanas studiju,” smaida jaunā sieviete.

Savu biznesu Rūta uzsākusi pagājušā gada decembrī. Viņa atzīst, ka tas bijis ļoti labs laiks, jo daudzi, gatavojoties Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam, gribējuši sarūpēt oriģinālas dāvanas saviem radiem, draugiem un kolēģiem.”Esmu bijusi daudzo pasākumos, kur cilvēki sākumā pretojas un apgalvo, ka neprot zīmēt, taču rezultātā sanākuši burvīgi trauki,” stāsta Rūta. Bez tam – katrs pagatavotais trauks ir unikāls, jo pasaulē tieši tāds ir tikai viens.

Kāds tad īsti ir Rūtas darbs? Viņu aicina ciemos cilvēki, kuri savā ballītē kā īpašo izklaidi izvēlas trauku apgleznošanu. Tā kā krāsas viegli mazgājas ārā no drēbēm, trauku apgleznošana ir jautra izklaide arī bērnu ballītēs. Kad abas puses vienojušās par laiku un vietu, Rūta sapako visu nepieciešamo un dodas uz pasākumu. Pēc klienta vēlēšanās viņa vai nu atstāj traukus un krāsas, un dodas prom, vai arī paliek līdz trauki apgleznoti. Pēc tam traukiem jāuzklāt glazūra, jāapdedzina tie un tad mākslas darbi ir gatavi doties atpakaļ pie saviem radītājiem. “Līdz šim mana jaunākā kliente ir bijusi vien deviņas dienas veca,” stāsta Rūta. “Daudz vecāku vēlas radīt traukus ar jaundzimušo pēdiņu vai plaukstiņu nospiedumiem, lai pateiktos ārstiem un vecmātēm, kas pieņēmuši dzemdības.”

Svarīgi, kādu bērna tēvu tu atrodi

Rūta ir pārliecināta, ka bez vīra atbalsta būtu ļoti grūti ideju realizēt: “Es vienmēr esmu teikusi, ka ir svarīgi, kādu bērna tēvu tu atrodi, jo ne ar kuru katru šādu lietu varētu dabūt gatavu.” Nereti viņai nākas strādāt arī brīvdienās, taču viņa par to īpaši neskumst – tad mājās ir vīrs, kas tikmēr pieskata mazos, bez tam darbs neaizņem vairāk par pusi dienas, līdz ar to paliek arī laiks, ko veltīt saviem mīļajiem.

Rūta atzīst, ka tieši bērnu piedzimšana izmainījusi viņas domu gājienu. Jaunā māmiņa sapratusi, ka par darbu uz pilnu slodzi viņa var aizmirst, taču apstāties nav gribējies. Mammas un sievas lomas Rūtai esot pašas svarīgākās, taču esot tikai mājās ar mazajiem, vienā brīdī radusies sajūta, ka dzīve ir apstājusies. Viņa atzīst, ka savs bizness ir ļoti cēlis viņas pašapziņu, turklāt viņa jūtas sabiedrībai noderīga. “Kad es visu šo sāku, man bija ļoti žēl, ka es Latvijā neatradu nekādu informāciju jaunajām māmiņām – uzņēmējām, kur smelties atbalstu, kas bija ļoti vajadzīgs, lai noticētu gan idejai, gan sev,” stāsta Rūta. “Bet – jo vairāk tu dari, jo vairāk vari izdarīt. Es tiešām nevarēju iedomāties, cik daudz mēs varam izdarīt šādā sastāvā.”

Piedalies arī tu!

Ja arī Tu paralēli bērnu audzināšanai esi atradusi laiku un apņēmību uzsākt savu biznesu, atvērt bērnu izklaides centru vai topošo un jauno vecāku atbalsta grupu, neslēp sveci zem pūra. Piedalies Māmiņu Kluba un SEB Unibankas kopīgi rīkotajā konkursā “Aktīvās Māmiņas” un saņem vērtīgas balvas – finanšu ekspertu konsultācijas un naudas balvu.

Kas Tev ir jādara? Jāuzraksta, kā bērns pozitīvi ietekmējis tavu dzīvi, liekot dibināt savu uzņēmumu, izveidot jaunu bērnu centriņu vai vecāku atbalsta grupu un jāatsūta vēstule uz e-pastu: redakcija@maminuklubs.lv vai pa pastu: Konkursam “Aktīvās māmiņas”, Vīlandes iela 1-9, Rīga, LV 1010.

Ar konkursa uzvarētājām iepazīsimies katra mēneša trešajā raidījumā, kā arī mūsu mājas lapā.