Mazgājam mazulim matus. Kā to darīt vissaudzīgāk?

08. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan vairākumam bērnu vannošanās rada prieku, matu mazgāšana lielai daļai bērnu tomēr raisa nepatiku. Kā to mainīt, ko darīt, lai matu mazgāšana neradītu mazulim raizes? Māmiņu Klubs vaicā padomu Vecāku skolas fizioterapeitei Janai Parfjonovai.

Lai mazgāšanās bērnam radītu mazāk stresa, ir svarīgi veicināt secību, lai mazulis soli pa solim zinātu, kāda darbība mazgāšanās rituālā sekos nākamā. Tikpat svarīga ir arī vecāku komunikācija ar bērnu. “Vienmēr ir jāpabrīdina bērns, ka dosimies mazgāties, un obligāti jāpasaka, ja tiks mazgāti mati, jo dažiem bērniem tas var nepatikt,” skaidro fizioterapeite Jana Parfjanova, uzsverot, ka, pabrīdinot par matu mazgāšanu bērnam būs mazāks šoks. “Cieņpilnai attieksmei jābūt arī šajā ziņā,” uzsver fizioterapeite.

Vannojot mazuli, vissvarīgākā ir drošība. Tas nozīmē, ka ūdens temperatūrai vannā jābūt atbilstošai bērna gaumei – robežās no 34 līdz 37 grādiem –, un pamatnei vanniņā jābūt neslīdošai, tāpēc vannā var ieklāt dvielīti.

“Bērniem dažreiz nepatīk mazgāt matus, jo ūdens tek acīs un kairina acu ābolus. Tāpēc mazākiem bērniem var izmantot vannas sūkli, kas atvieglos matu mazgāšanu un padarīs šo darbību maigāku un mazāk kairinošu bērnam,” ar padomu dalās Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite. Lai ūdens nekairinātu acis un izvairītos no asarām, ieteicams matu mazgāšanas laikā bērna galviņu atliekt uz aizmuguri vai sāniem. “Tad rituāls bērnam būs saudzīgāks un nekas arī netraucēs saredzēt notiekošo,” skaidro Jana Parfjonova.