Mammu, gribu vitamīnus!

Mammu, gribu vitamīnus!

02. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Photo by Edward Cisneros on Unsplash

Vai bērniem nepieciešami vitamīni, ja mājās tiek nodrošināts pilnvērtīgs uzturs un regulāras maltītes? Šis jautājums nodarbina daudzu vecāku prātus, par to tiek diskutēts ar ģimenes ārstu un taujāts farmaceitam aptiekā. Atbilde ir vienkārša – katrs bērns ir individuāls, atšķirīga ir bērnu ikdienas fiziskā un garīgā slodze, organisma aizsargspējas un noturība pret slimību ierosinātājiem. Tāpēc arī jautājumam par vitamīnu lietošanu bērniem atbilde jārod katram pašam. Viennozīmīgi ir tas, ka zinātnisko pētījumu rezultāti pierāda D vitamīna nepietiekamību visu vecuma grupu cilvēkiem mūsu platuma grādos, jo šo, hormonam līdzīgo vitamīnu mēs tikai daļēji varam uzņemt ar uzturu, pārējo jānodrošina ar ādā notiekošo D vitamīna veidošanos saules starojuma ietekmē. D vitamīna lietošana vitamīnu preparāta veidā tiek rekomendēta jau no zīdaiņa vecuma, attiecīgi pielāgojot devu.

Bērnam, augot un attīstoties, vitamīni ir būtiski, jo tās ir bioloģiski aktīvas vielas, kas nodrošina normālu organisma attīstību un augšanu.

Papildus vitamīnu lietošana ir ieteicama:

1)      Bērniem, kuriem ir hroniskas saslimšanas, piemēram, gremošanas trakta problēmas, kas kavē noteiktu uzturvielu uzsūkšanos.

2)      Bērniem, kuri ikdienas uzturā izvairās no noteiktām produktu grupām pārliecības vai uzturvielu nepanesamības dēļ. Kā piemēru var minēt veģetāru uzturu, kurš rada dzelzs deficīta risku bērna organismā. Bērniem ar laktozes vai piena olbaltumvielu nepanesamību var attīstīties kalcija nepietiekamība.

3)      Bērniem, kuri ikdienā noslogoti ārpusskolas aktivitātēs ar lielu fizisko slodzi, kā dejas vai sports.

4)      Bērniem, kuri nesaņem regulāras, pilnvērtīgas maltītes vai ikdienā bieži pārtiek no pusfabrikātiem un ātrajām uzkodām. Jāatceras, ka arī saldie, gāzētie dzērieni veicina vitamīnu un minerālvielu izvadi no organisma.

Mūsdienās bērniem un pusaudžiem domāto vitamīnu klāsts ir ļoti daudzveidīgs. Parasti vitamīni bērniem ir kompleksu veidā, jo ir atzīts, ka tie darbojas, viens otru papildinot. Aptieku klāstā esošo vitamīnu kompleksu sastāvā ir arī minerālvielas un mikroelementi, kā arī augu ekstrakti, kas, lielākoties, ir ar organisma aizsargspēju spēcinošu efektu.

Vitamīnu un minerālvielu daudzums vienā tabletē nepārsniedz ieteicamo diennakts devu – tas atbilst likumdošanas normām un novērš pārdozēšanas iespēju. Arī krāsvielu izcelsmi un palīgvielu izvēli regulē likumdošana, tāpēc interesanto formu un garšas daudzveidību bērnu vitamīnu preparātos var baudīt droši.