Jau atkal par to, kā uzvesties rotaļu laukumiņos

Jau atkal par to, kā uzvesties rotaļu laukumiņos

26. May 2018, 17:36 FejuFeja FejuFeja

Par bērnu un pieaugušo uzvedību rotaļu laukumiņos ir runāts daudz, taču var turpināt to darīt, jo, kā rādās, nav bijis pietiekoši.

Mana vienīgā vēlme būtu, lai vecāki ar saviem bērniem, neatkarīgi no tā, cik tie mazi, pārrunātu, kā ir jāuzvedas rotaļu laukumiņos, savukārt paši nedomātu, ka rotaļu laukums ir kaut kāda zvēru arēna, kurā ielaist savu bērnu, lai paši tajā laikā tikmēr nodarbotos ar ko citu... glaudītu telefonu, aizietu aiz stūra uzsmēķēt vai nodotos kaislīgām sarunām ar savām draudzenēm labi patālu no sava bērna.

Ar vīru parasti esam ļoti toleranti, svešiem bērniem, pat ja ko aizrādām, tad ļoti mierīgi, reti... ar domu, ka varbūt paši vecāki tomēr ir pamanījuši savas atvases uzvedību. Taču šodien mans vīrs pacēla balsi rotaļu laukumiņā uz kādu aptuveni 3-gadīgu bērnu. Uz svešu bērnu.

Bijām devušies ģimeniskā pastaigā uz rotaļu laukumu. Es sekoju līdzi vecākajam dēlam, kurš kāpaļāja pa rotaļu konstrukcijām, savukārt vīrs pieskatīja Fejiņu. Pēkšņi dzirdēju savu citkārt mierīgo vīru kliedzam: “Jaunais cilvēk, beidziet grūstīties!” Un kas notika? Izrādās, mazā Fejiņa sēdēja rotaļu mašīnā, kurā iekāpa kāds mazs zēns. Pavisam normāla situācija, ja ne vien puisēns nebūtu sācis grūstīt mūsu pusotrgadnieci, galu galā to izsperot ārā no mašīnas. Mana vīra pacietības mērs šajā brīdī bija pilns un viņš atļāvās pacelt balsi uz svešu bērnu. Primo reizi mūžā. Pēc kāda brītiņa pie zēna pieskrēja viņa mamma, kura līdz tam stāvēja labu gabalu nostāk iegrimusi sarunās ar draudzenēm.

Varat man mest ar akmeņiem, sakot, ka neba nu vecākiem ir jāseko līdzi katram sava bērna solim laukumiņā, jo kaut kur taču bērniem jāļauj arī izskrieties un iztrakoties. Protams, lai skrien un trako, bet lai neapdraud citu bērnu drošību un veselību.

Tāpēc, sākoties vasarai, kad rotaļu laukumiņos bērnu čalas būs dzirdamas no saullēkta līdz saules rietam, gribu atgādināt vecākiem, ka mūsu uzdevums ir iemācīt saviem bērniem jau no mazām dienām cienīt vienam otru. Nedarīt citam to, ko negribētu, lai dara mums. Patiesībā, šīs ir visas dzīves pamatā.

Un, vecāki, pieskatīsim savus bērnus.

lauvinja lauvinja 27. May 2018, 09:15 Ilvija82

Izskrieties var kā mājās tā publiskā vietā, BET publiskā vietā jāskrien tā, lai neapdraudētu sevi un citu. Publiska vieta tāpēc ir publiska, lai tajā ievērotu kārtību un respektētu arī citu klātbūtni.

lauvinja lauvinja 27. May 2018, 09:14

Aizrādīt citiem bērniem, ja dara pāri kādam, ir normāli. Pacelt balsi uz bērnu (savu vau svešu) pieļaujam tikai ārkārtas situācijā. Ja nu gribas dikti uz kādu uzaurēt ar uz pāridarītāja vecākiem, ne uz bērnu.

26. May 2018, 23:08 Ilvija82

Dažkārt pie mājām mēdz būt zāliens, kā arī mēdz būt brīži, kad bērnu dauzīšanās citus netraucē. Bet, protams, var skraidīt arī istabās, tikai jāpārdomā tad mēbeļu izkārtojums. 😀
Protams, ir arī laukumi zinas, kur skriešana, bumbas mešana vai aktīva riteņbraukšana, skrituļošama vai cita līdzīga nodarbe ir paredzēta. Tad nu "nolaist tvaiku" var arī tur! 😉
Bet nu, protams, var arī visām sabiedrības normām un likumiem "sļaut virsū" un spert, sist, gāzt citus, raut mantas no rokām, utt. 😉 Diemžēl šādi domājošu vecāku netrūkst.

Elionore Elionore 26. May 2018, 21:52

Eh. Vakar ar meitu bijām parkā, viņa aizrautīgi rotaļājās smilškastē, līdz viena trīsgadniece sāka manai pusotrgadniecei ņemt nost mantas un skriet ar tām prom. Sakumā neiejaucos, parasti bērni paši atrisina šādas lietas, bet tas atkārtojās un mana meita sāka ļoti, ļoti raudāt un pārdzīvot par atņemtajām lietām., bet trīsgadniece turpināja tīši bizot ap smilškasti ar meitas formītēm un smējās. Viņas mamma nelikās ne zinis, klačojās. Iesaistījos un mierīgi lūdzu meiteni atdot mantas, jo mana meita pārdzīvo., ko viņa protams ignorēja. Kad beidzot manējā tika pie mantām, sakrāmēja visu spainī, ielika ratos un lūdza doties mājup. Bija tik ļoti mazās žēl.. Parasti, ja kas tāds atgadās, vecāki tomēr iesaistās. Arī es meitai vienmēr saku, lai bez atļaujas mantas neņem, kā arī nespiežu dalīties ar visiem. Katram matas tomēr savas.

Ilvija82 Ilvija82 26. May 2018, 20:18 Mamm.mamm

Mājās, tas ir, istabā?!

26. May 2018, 18:40

Lielākā problēma jau tā, ka daži vecāki tādu mežonīgu bērnu patvaļu uzskata par normālu.
Bērniem jāļauj izskrieties, bet ne jau publiskā vietā, apdraudot citus bērnus! Lai skrien mājas!