Dodamies uz Ķegumu uzzināt, kā rodas elektrība

Dodamies uz Ķegumu uzzināt, kā rodas elektrība

29. Jul 2013, 23:02 Banija Banija

Gribētos ar mīļajiem izrauties no pilsētas, bet ne gluži staigāt pa dabas takām, pētot kokus un pudurus, un par skādi nenāktu arī zināšanu krājuma papildināšana? Kā būtu ar atbildēm uz mūžseno jautājumu, kā rodas elektrība? Tas der? Tad aicinu sekot mūsu ģimenes paraugam un doties uz Enerģētikas muzeju Ķegumā.

Enerģētikas muzejā esam bijuši vairakkārt, iespējams, tādēļ, ka tas nesastāv tikai no izbāzeņiem un apputējušām grāmatām, bet sniedz liecību par to, kā tad mēs te, Latvijā, tikām pie elektrības. Domājams, uz šo jautājumu atbildes gribēs iegūt ne tikai mazie kāpēcīši, bet arī pieaugušie.

Muzejs atrodas Ķeguma spēkstacijas teritorijā, tādēļ ir vēl jo interesantāks. Dažbrīd, vērojot, kādus viļņus HES saceļ Daugavā, tā vien sliecāmies domāt, ka šī būtu teju katra sērfotāja sapņu vieta, bet ko tādu labāk nemaz nemēģināt darīt. J

Apskatot muzeja ekspozīciju, varēsiet redzēt, kādus instrumentus savulaik izmantojuši mūsu enerģētiķi, kādus darba aizsardzības līdzekļus tie likuši lietā (bērni noteikti brīnīsies, kā iespējams uzaut kājās tik milzīgus zābakus) un, galu galā, apskatīt dokumentus, kuri ir Latvijā esošo HES celtniecības liecinieki (starp citu, varēsiet arī skatīt, cik šādu spēkstaciju būvniecība savulaik izmaksājusi). Muzeja otrajā stāvā acis priecēs fotoizstāde.

Enerģētikas muzejs nav tikai viena ēka, tā pagalmā iespējams skatīt autentisku Ķeguma HES turbīnu, tās daļu un citas tehniskās ierīces, bez kurām HES darbība nebūtu iespējama.

Jāsaka, ka muzejs jo īpaši patiks vīriešu kārtas pārstāvjiem, taču jāatzīst, ka arī man, sieviešu kārtas būtnei, tas šķita interesants, jo deva iespēju uzzināt daudz jauna. Mazulim? Robim interesē viss, un ja vēl to visu varētu apčamdīt, būtu laime pilnīga J

Gadījumā, ja uz muzeju neizdodas aizbraukt tagad, tad noteikti to kā savu galamērķi ieplānojat nākamā gada Muzeju naktī, jo ķegumnieki šeit ik gadu sarūpē īstenus svētkus kā lieliem, tā maziem. Ir gan koncerti, gan radošās darbnīcas, gan iespēja pamielot vēderu ar dabas labumiem.

Ko svarīgi atcerēties, dodoties ekskursijā uz Ķeguma Enerģētikas muzeju? Noteikti jāņem līdzi personu apliecinošs dokuments, jo muzejs atrodas ražošanas objekta teritorijā.

Cik maksā muzeja apmeklējums? Necik! Jā, nekļūdījāties, ieeja muzejā gan lieliem, gan maziem ir bez maksas.

Muzeja darba laiks:

  • maijs – septembris: no otrdienas līdz sestdienai 9:00 – 17:00;
  • oktobris – aprīlis: otrdien –piektdien 9:00 – 17:00, ekskursijas sestdienās jāpiesaka 3 dienas pirms ieplānotā laika.

Pieteikšanās ekskursijām: http://www.latvenergo.lv/portal/page/portal/Latvian/latvenergo/main_page/korp_atbildi/ENERG_MUZEJS/EKSKURSIJU_FORMA_LV

Muzeja adrese: Ķegums, Ķeguma prospekts 7/9.