Ballīte būs!

Ballīte būs!

24. Sep 2013, 10:58 Banija Banija

Tieši pēc mēneša, 24.oktobrī, būs pagājis apaļš gads, kopš mūsu ģimenē ienācis maziņš cilvēciņš.

Ilgi domājām, kā atzīmēt 1.gadiņu. Vai vadīties no lasītā, ka 1.jubileju ieteicams atzīmēt klusiņām mājās tikai bērna vecāku un vecvecāku pulkā, vai tomēr organizēt lielāku pasēdēšanu ārpus mājas? Šis nu ir kārtējais jautājums, kur cilvēku domas dalās. Vieni teiks, ka bērns vēl maziņš, nav ko viņu vazāt pa dažādiem pasākumiem, cits atkal norādīs, ka tā taču mazuļa pirmā lielā jubileja, ko būtu grēks godam neatzīmēt.

Mums ballīte būs! Un ne tikai ar vecākiem, vecvecākiem, bet arī ar citiem draudziņiem un zaķi un vēl Pūku. Kā mēs organizējām Robīša pirmo dzimšanas dienu? Par visu pēc kārtas?

Ņemot vērā, ka ne es, ne dzīvesbiedrs nevar lepoties ar pieredzi bērnu ballīšu organizēšanā, palīgā ņēmām profesionāļus no Jampadrača. Kad palīgi izvēlēti, jāsāk domāt par to, kad būs ballīte, kāda būs tās tematika, kas tajā piedalīsies?

Kad organizēt?

Ņemot vērā, ka 24.oktobris iekrīt darba dienā, tad nolemjam ballīti organizēt sestdienā, kas seko pēc mazā ziķera īstās dzimšanas dienas. Sākuma laiku izvēlamies tādu, kad pusdienas miedziņš jau izgulēts, lai niķītis nestāvētu blakus, kad nāk viesi.

Kas būs vadītājs?

Mūsu dēliņam patīk zvēriņi. Un jo smieklīgāki, jo labāk, tādēļ no pirātu, aborigēnu, princešu un citu tēlu klāsta izvēlējāmies kaut ko pavisam vienkāršu – zaķi. Iemesls pavisam vienkāršs – mums mājās ir īsts, dzīvs zaķis (trusis). Tiesa gan, zaķis, kurš vadīs pasākumu, nebūs pārdesmit centimentru liels kā mūsmājās mītošais, taču tas nekas. Ballīšu organizētāja mazākiem bērniņiem iesaka izvēlēties pēc iespējas neitrālākus tēlus, kā, piemēram, bitīti vai biz-biz mārīti. Lai savaldītu mazos tipinātājus, zaķim būs palīgs. Kaut kas bērnu vidū ļoti iemīļots – vecais, labais lācītis Pūks.

Kā noformēt galdu?

Ņemot vērā, ka mazais jubilārs un arī tā viesi vēl tikai apgūst galda kultūru, būtu absolūti stulbi galdā celt stikla glāzes un metāla instrumentus. Tādēļ šoreiz galds tiks klāts, izmantojot vienreizlietojamos traukus un papīra galdautu, kuri jau sen kā vairs nav tikai vienkrāsaini, bet ir pieejami ar dažādu tematiku. Atliek tikai izvēlēties, kas būs mums vistīkamākā – pirāti, džungļi, Makvīns vai vēl kas cits? Šoreiz lai iet džungļi – dzeltenas glāzes, salvetes ar pērtiķīšiem un koši šķīvīši. Lai bērniem acis mirdzētu, pie katra mazā viesa krēsla tiks piesiets balons, kuru pēc ballītes par piemiņu varēs ņemt mājās. Domājams, mūsu mazulis ne tāds vienīgais, kurš ir sajūsmā par baloniem un varētu tos kaut visu dienu dzenāt pa istabu, tādēļ arī nolemjam, ka ballītes telpā uz grīdas būs baloni, lai tos varētu dzenāt, spēlēties.

Kas vēl jāņem vērā par galda noformējumu? Ja ir iespējas un vēlma, katram ballītes dalībniekam pie šķīvīša iespējams nolikt mazu dāvaniņu – puķīti, konfekti, mašīnīti. Lai būtu neliela piemiņa. Jāpiebilst, ka tai obligāti nav jābū veikalā pirktai dāvanai. Tikpat labi tā var būt pašu izgatavota, piemēram, CD ierakstītas jubilāra mīļākās bērnu dziesmiņas.

Vai izmantot svētku atribūtiku?

Taurītes, cepurītes, puķītes un kas tikai vēl nav atrodams veikalu plauktos, taču bez tā visa šoreiz iztiksim. Kaut vai tā iemesla dēļ, ka dēlēnam ļoti nepatīk, ja kāds viņam cenšas uz galvas uzmaukt cepuri, kur nu vēl kaut kādu kartona tūtu. Un taurītes... Domājams, ka tās visticamāk piemeklēs nelāgs gals, proti, mazuļi tās apēdis, tādēļ šoreiz bez tām...

Ko celt galdā?

Piekritīsiet taču, ka bērniem, kuri tikai vēl mācās ēst, nebūtu īsti lāgā piedāvāt gaļas salātus vai kāpostu tīteņus. Tādēļ mēs uz galda liksim dārzeņu plati, lai mazās roķeles pašas var paņemt burkāna gabaliņu vai brokoli un piepildīt puncīti, kā arī gaļas plati, lai būtu iespēja iestiprināties ar ko stiprāku.

Ņemot vērā, ka pēdējā laika absolūtais hīts ir kukurūzas nūjiņas (nesaldinātās), tad esam nolēmušas arī tās celt galdā. Vēl arī mielasta galdā tiks celti auglīši, kas sagriezti gabaliņos, lai būtu bērniem ērti paņemami rokās. Un, protams, padzeramais.

Kamēr bērni rotaļāsies, nevajag aizmirst arī par pieaugušajiem, tādēļ gluži bez salātiem neiztiksim... Jo tie taču nebūtu svētki, ja izpaliktu tradicionālais rasols :)

Kūku vai kliņģeri?

Ilgi domājām, ko izvēlēties – kūku vai kliņģeri? Patlaban kūkas kļuvušas gandrīz vai par mākslas darbiem – no malas skaties un redzi Vinniju Pūku, bet, kā izrādās, īstenībā tā ir medus kūka. Skaisti, protams, bet šoreiz mūsu izvēle krīt par labu kliņģerim. Kāpēc? Tādēļ, ka to varēs savās ķepiņās noturēt arī pats jubilārs un viņa viesi.

Ko aicināt, kā aicināt?

Vēl pirms idejas par ballītes organizēšanu, biju izveidojusi sarakstiņu ar viesiem, ko aicināt uz Robīša 1.dzimšanas dienas svinībām. Protams, omītes, opīšus, mazos draudziņus un viņu mammas. Pēc mūsu aprēķiniem, kopā ar pašu jubilāru ballītē piedalīsies kopumā 8 bērni + viņu vecāki.

Viesi jau iepriekš ir “brīdināti”, ka ballīte būs, taču patlaban vēl top ielūgumi, kas jau tuvākajās dienās nonāks viesu rokās.

Lai precīzi aprēķinātu kliņģera izmēru, arī galda piederumu skaitu, ielūgumos esam norādījuši, ka viesiem jādod ziņa, vai viņi varēs uz mūsu skaisto pasākumu ierasties.

 

Dalies pieredzē, kā mazuļa 1 gada jubileju svinēja jūsmājās?

wrumwrum wrumwrum 24. Sep 2013, 17:38

Cik līdzīgi - mums 25.oktobrī paliek gadiņš un pa lielam sakrīt viss iepriekš aprakstītais. Tikai mums zaķa vietā mazos ziķerus izklaidēs Pūks un kliņģera vietā būs mājās cepta biskvīta kūka 😀 Vēl tik jāizdomā ielūguma noformējums. Lai jauka gatavošanās 😉

lauvinja lauvinja 24. Sep 2013, 13:32

Ja vecākiem gribas tusiņu - kāpēc gan ne?