Ārste satraucas par bērna svaru

Ārste satraucas par bērna svaru

25. Sep 2013, 11:46 Banija Banija

Šodiena mums iesākusies ar došanos uz ikmēneša vizīti pie ģimenes ārstes. Jau 11 mēneši. Nav joka lieta. Atskaitoties par tradicionālajiem jautājumiem, kas saistīti ar zobu skaitu, vēdera izeju un jaunām kustībām, seko svēršanās un mērīšanās. Atzīšos, pēdējos mēnešos šī vizītes daļa manī raisa nelielu stresu, jo jau pirms pāris mēnešiem ārste aizrādīja, ka bērns par maz pieņemas svarā. Cik skaitās maz? Piemēram, 500g. Pēc dakteres domām, optimāli, piemēram, 7 mēnešu vecumā būtu 1kg.

Pēdējās divas vizītes gan saņēmu priecīgu ziņu, ka viss ir labi. Svars pieaug normāli un dzīve iet uz augšu. Tādēļ arī šoreiz svēršanos uztvēru pavisam mierīgi, līdz ieraudzīju skaitli uz svariem... 9,42kg. Ārste bargākā tonī noteica, ka ir nepieciešams parunāt par bērna ēšanu. Pārbaudīja, vai bērnam ribas nespiežas caur ādu, noteica, ka viss izskatās labi.

Tad nu kā norāta skolniece atstāstīju, ko un cik daudz katru dienu ēd dēls. Putras, dārzeņi, maize, pieniņš... Pēc uzskaitījuma noklausīšanās ārste atzina, ka uzturs ir daudzveidīgs un uzdeva nākamo jautājumu par daudzumiem, vai vienā piegājienā tiek apēsti vismaz 200g produktu. Teicu, kā ir. Netiek gan. Tiek izēsta puse porcijas, nedaudz vairāk vai mazāk. Un vairāk pat labu gribēdams nevarēs bērnu pierunāt, jo, ja negrib, tad negrib. Manuprāt, nav nepieciešams, ar varu stūķēt mutē ēdienu, radot liekas histērijas un kliegšanu.

Tātad, ko darīt, lai svars būtu lielāks? Ārstes padoms – putrā likt sviesta piciņas, dārzeņiem liet klāt eļļu...

Vai arī Tu esi saskārusies ar ārsta aizrādījumu, ka bērna svars nenāk klāt pietiekami? Kā šādā situācijā rīkojies?

 

P.S. Jāpiebilst gan, ka kopš 10 mēnešu vecuma dēls ir iemācījies staigāt bez turēšanās, tādēļ ir praktiski neiespējami noturēt viņu uz vietas. Robis ir nepārtrauktā kustībā. Domājams, arī tas ietekmē svara pieaugumu.

Banija Banija 25. Sep 2013, 17:26 rimcimcim

Mazais piedzima 3,170kg smags, tātad, jau savos vienpadsmit mēnešos ir gandrīz trīskāršojis savu dzimšanas svaru. 😉

25. Sep 2013, 15:59

p.s. bērni taču nav kkādi sivēni, kas mums būtu jāuzbaro. bet šķiet, ka citas dokas tā uzskata.
Man liekas, ka svarīgākais ir regulāras ēdienreizes un iemācīt bērnam saprast, kad pats grib ēst un kad ir paēdis. mieru tev šajā situācijā! viss ir kārtībā! 😀

25. Sep 2013, 15:58

ārste izklausās dikti dīvaina 😃
500 g taču ir vesels puskilograms. saprotu tevi, ka juties slikti, jo tā attieksme jau ietekmē. Mana daktere neko neteica, kad mazā citu mēnesi pieņēmās par 100g, citu- par 500g, bet iedrošināja turpināt barot ar krūti, redzēja, ka bērns pilnīgi normāli aug, attīstās, nezinu, kur ir problēma. Tāds svars kā tavam mazajam taču ir normāls. Uz gadu gan vajadzētu būt 3kāršam dzimšanas svaram, bet arī tas nav akmenī kalts, jo katra bērniņa vielmaiņa ir citādāka.

Banija Banija 25. Sep 2013, 13:00

Paldies, meitenes, par iedrošinājumu 😀 Nākot mājās no ārsta sapirku veikalā barankas, maizi, biezpienu, ar domu, ka nu tikai bērnam vēderā stūķēšu, bet ej nu iebaro, ja gribās skraidīt un blēņoties 😀 Nekas, būs izsalcis un ēdīs tik, cik vēlēsies 😀

cecii cecii 25. Sep 2013, 12:38

Dīvaina daktere. Jāskatās svara dinamika kopumā vairāku mēnešu griezumā. Mums pieaugušajiem taču arī ir periodi, kad gribas ēst mazāk, bērniem ir tāpat. Tādēļ kādā mēnesī nepieņemas svarā, bet citā panāk iekavēto. Un 11.mēn. pāri 9kg ir normāls svars. Tik svēra mani abi bērni uz gada vecumu.