VIDEO: Uzzini, kā notiek ķeizargrieziena dzemdības

07. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dabīgās dzemdībās vai arī ar ķeizargrieziena palīdzību pasaulē nācis mazulis, kāda starpība? Devāmies pie speciālistiem, lai to noskaidrotu, un gūtu atbildi uz jautājumu, kādos gadījumos notiek plānveida ķeizargrieziena operācija. 

ĶEIZARGRIEZIENA LEKCIJA 11.MAIJĀ, PIESAKIES ŠEIT->>

Gadījumā, ja topošajai māmiņai tiek plānots ķeizargrieziens, viņai stacionārā jāiestājas jau iepriekšējā dienā, kad kopā ar speciālistiem tiek pārrunāta diēta, ūdens patēriņš, kā arī atbildēts uz visiem sievietes jautājumiem. Rīgas Dzemdību nama ginekoloģe-dzemdību speciāliste Ieva Briedīte teic, ka iepriekš arī tiekot saplānots operācijas apjoms, jo pastāv iespēja paralēli ķeizargriezienam veikt arī sterilizāciju, ja sieviete vairs nevēlēsies bērniņus. 

Atšķirībā no neplānota ķeizargrieziena, kuram par labu tiek izlemts dzemdību laikā, ja bērniņa vai mammas veselībai pastāv dzīvības un veselības apdraudējumi, plānveida ķeizargrieziena gadījumā speciālistiem ir iespēja tam sagatavoties, lai izslēgtu visus iespējamos riskus.

Kādos gadījumos jārēķinās ar plānveida ķeizargriezienu?

Ieva Briedīte uzsver, ka arī ķeizargrieziens ir dzemdības, jo tiek veikts grieziens, pa kuru dzimst bērniņš. Šī iemesla dēļ operācijai pastāv arī dažāda veidi riski un ķeizargrieziens būtu veicams tikai tajos gadījumos, kad tas ir medicīniski indicēts. 

Pēc Rīgas Dzemdību nama Uzņemšanas nodaļas vadītājas Agneses Stūrmanes teiktā, plānotam ķeizargriezienam ir tikai divas indikācijas - kad māmiņa pati nevar vai arī nedrīkst dzemdēt. "Tas ir, kad bērniņš guļ šķērsguļā vai arī dzemdes kakliņam priekšā ir placenta. Pārējos gadījumos indikācijas ir nosacītas," skaidro speciāliste. Viņa uzsver, ka gadījumos, ja sievietei jau bijusi viena ķeizargrieziena operācija un viņa nevēlas nākamajās dzemdēt pati, arī tad tiek veikts plānveida ķeizargrieziens. Sieviete var izvēlēties ķeizargriezienu arī tad, ja bērniņš guļ tūpļa guļā, kaut gan vienmēr jāņem vērā, ka arī ķeizargrieziens ir dzemdības, tikai ar lielāku sarežģījumu iespējamību.

Kā notiek ķeizargrieziena operācija?

Nākamajā dienā pēc iestāšanās stacionārā paciente tiek sagatavota operācijai. Viņa saņem antibakteriālu profilaksi, kas nepieciešama, lai operācijas gaitā grieziena brīdī mazinātu infekciju risku. Tad, kad viss ir sagatavots, paciente tiek vesta uz operāciju zāli.

Operācijas zālē tiek veikta spinālā anestēzija un tad, kad paciente ir gatava, tiek veikta operācija. Operācijas gaitā sākotnēji tiek atvērts vēdera dobums un līdz bērniņa piedzimšanai paiet vien dažas minūtes.

Kas pēc operācijas notiek ar bērniņu?

Kad bērniņš ir piedzimis, ginekologs mazuli nodod vecmātei, kura parūpējas, lai jaundzimušo apskatītu ārsts. Vecmāte Līga Priede stāsta, ka vecmāte mazulīti notīra, noņem lieko nabassaites gabalu, ietin bērniņu salvetē un noliek māmiņai uz krūtīm. Tālāk mazulītis dzemdību centrā tiek notīrīts, nosvērts, apģērbts un likts māmiņai pie krūts.

Bērnam daudz veselīgāk ir piedzimt dabīgās dzemdībās

Topošajām māmiņām par ķeizargrieziena operācijām ir daudz jautājumu, taču neonatoloģe Ilona Gulbe atspēko uzskatu, ka ķeizargriezienu bērni būtu mazāki cīnītāji vai arī slimīgāki, taču, pēc ārstes teiktā, viņiem pastāv lielāki veselības riski, tāpēc speciālisti iestājas par vaginālām dzemdībām. "Negribētos, ka plānveida operācijas būtu neapdomātas, jo bērnam daudz veselīgāk ir piedzimt dabīgā veidā," uzsver Ilona Gulbe.

Plānveida ķeizargrieziena gadījumā pastāv risks, ka grūtniecības laiks nav noteikts precīzi, tāpēc bērniņš tiek izcelts mammai no punča pirms 39 nedēļām. Gadījumā, ja tā notiek, mazulim var būt liels risks dažādām elpošanas ceļu problemātikām, jo līdz 39.nedēļai auglītis vēl nav nobriedinājis plaušas.