Topošās māmiņas diēta var ietekmēt mazuļa smadzeņu attīstību

Topošās māmiņas diēta var ietekmēt mazuļa smadzeņu attīstību

29. Jan 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir tik daudz runāts par ieteicamo uzturu gaidību laikā, arvien vairāk uzsverot uztura ietekmi uz gaidāmā mazuļa veselību. Konkrētāk- jo taukvielām bagātāks būs topošās māmiņas uzturs, jo lielāka iespējamība,ka mazulis dzīves laikā aptaukosies.

Jēlas Medicīnas skolas komanda no ASV noskaidrojuši, ka uzturs var mainīt peļu smadzeņu struktūru. Viņi apgalvo, ka tas varētu būt izskaidrojums tam, kāpēc bērni, kuriem vecāki ir ar lieko svaru, ir tendēti paši aptaukoties.Aptaukošanās problēmām ir tieša sasitība ar kopīgajiem ģimeņu ēšanas paradumiem.

Turklāt ir pierādījumi, ka uzturs grūtniecības laikā var ietekmēt bērna turpmāko svaru, piemēram, mainot DNS.

Divdesmit gadu  ilgie pētījumi liecina, ka uzturam agrīnā bērnībā ir ilgstoša ietekme uz sirds un asinsvadu slimībām, aptaukošanos, osteoporozi un dažām vēža formām.

Runājot konkrēti par šiem pētījumiem ASV, eksperimenti ar pelēm parādīja, ka topošās māmiņas, lietojot uzturu ar augstu tauku saturu, maina vielmaiņu, tādējādi pētījumā tika atklāts, ka šo peļu mazuļiem biežāk bija liekais svars un attīstījās otrā tipa cukura diabēts nekā mazuļu mātēm ar normālu ēdienkarti.

Viens no pētniekiem, profesors Tamas Horvats no Jēlas BBC atzina: "Tas varētu būt signāls bērnam, ka viņš var augt lielāks, jo apkārtējā vidē ir daudz pārtikas. Mēs noteikti uzskatām, ka šie bioloģiskie procesi ietekmē arī cilvēkus un ietekmē to,ka bērni var aptaukoties. Mums noteikti ir jāturpina pētījumi gan ar dzīvniekiem, gan cilvēkiem."

Pētnieks uzsvēra, ka veselīgs uzturs grūtniecības laikā varētu pārraut maģisko "vāveres riteni" saistībā ar tukliem vecākiem un tukliem bērniem.

Tagad pētniekiem ir skaidrs, kāda ietekme treknam uzturam ir uz pelēm, bet nu tikpat svarīgi ir noskaidrot, kā šie mehānismi darbojas attiecībā uz cilvēkiem.

Kamēr šie pētījumi vēl tikai top, visiem topošajiem vecākiem varam ieteikt veselīgu un sabalansētu uzturu, lai arī bērnam tālāk tiktu nodoti veselīga uztura principi!

Avots: www.bbc.co.uk