Grūtniecība, dzemdības un Covid 19! Audio podkāsts ar Prof. Daci Rezebergu

09. Dec 2020, 12:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgas dzemdību nama galvenā ārste-ginekoloģe, Prof. Dace Rezeberga sniedza interviju vecāku organizācijai un medijam “Māmiņu Klubs” Lielās Grūtnieču dienas ietvaros par to, kas jāzina ikvienai topošajai māmiņai par Covid 19 ietekmi uz grūtniecību un dzemdībām.

Klausies audio podkāstu un uzzini:

COVID 19 vīrusa ietekme uz grūtniecēm un dzemdībām, kā arī jaunās māmiņas un mazuļa veselība vīrusa pandēmijas laikā

 - Par kādu ietekmi varam runāt Covid 19 saistībā uz topošo māmiņu veselību? Vai/kāpēc grūtnieces tiek šobrīd uzskatītas par šī vīrusa riska grupu?

-   Ja gadījumā topošā māte saslimst, kādu ietekmi vīruss atstāj uz māti un gaidāmo mazuli? Kādi ir galvenie veselības un dzemdību iznākuma riski?

-   Vai un kā inficēta grūtniece var inficēt augli?

-   Ja topošā māte ir kontaktpersona  - kas viņai jāņem vērā? Vai pašizolēšanās dēļ tiek ierobežotas apskates - kā tiek risināta veselības aprūpe šādā gadījumā?

-   Kāda ir grūtniecības novērošanas apskašu šī brīžējā kārtība? Vai un kādi ir ierobežojumi?

-   Ja topošā māte ir slima, kur viņa tiek ārstēta?

-   Kas notiek gadījumā, ja vienlaikus topošā māte ir inficējusies vai ir kontaktpersona, un, sākušās dzemdības? Kas ar viņu notiks dzemdību iestādē? Vai visas dzemdību nodaļas ir gatavas uzņemt dzemdētāju, kas inficējusies?

-   Kāda šobrīd ir ģimenes dzemdību kārtība lielākajās dzemdību nodaļās Latvijā? Kādi ir ierobežojumi?

-   Covid 19 testi un dzemdību pavadpersonas

-   Kā grūtniece var sevi pasargāt? Kādi būtu ieteicamie aizsardzības pasākumi? Uz kādām publiskām vietām labāk nedoties? Vai varbūt ierobežot vispār došanos ārpus mājas? Kādus profilaktiskos pasākumus ievērot?

-   Vai slima māte var pārnest Covid-19 jaundzimušajam bērniņam? Kādi ir riski bērnam? Kādi aizsardzības pasākumi būtu jāveic jaundzimušā mazuļa pasargāšanai?

-   Kādas ir prognozes Covid 19 vakcīnai - kad tā būs pieejama grūtniecēm un bērniem?

Māmiņu Klubs

Maminuklubs.lv